Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na strudle mediolańskie

Przepis na strudle mediolańskie

Przepis na strudle mediolańskie

5
52
Dodaj do ulubionych!109

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 300 g
  • cukier kryształ - 250 g
  • proszek do pieczenia - 12 g

Nadzienie

  • ser biały z mleka krowiego (półtłusty) - 500 g
  • wiśnie drążone, bez soku - 330 g

Napolewę

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.

Na polewę

  • mleko (2,8%) - 500 ml
  • cukier waniliowy - 10 g
  • cukier kryształ - 50 g

Do pieczenia

  • masło topione - 100 g

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
34333.5
kcal
Białka
1848.77
gram
Węglow.
3277.13
gram
Tłuszcze
1542.18
gram

Opis

Przepis na strudle mediolańskie albo inaczej leniwe :) otrzymałam na zajęciach pływania mojego syna. Ciasto w bardzo krótkim czasie stało się bardzo popularne wśród pozostałych mam. Początkowo nie miałam zaufania do tej metody: wrzucić wszystkie stałe składniki na blachę i czary mary, ciasto gotowe? A jednak przepis się sprawdził. Jest to prawdopodobnie najprostsza metoda na ciasto. Nie wiem tylko, dlaczego nazywane jest strudlem. Wiśnie można zastąpić innymi owocami.


Sposób przygotowania

1
Blachę o wielkości min. 21x32 cm grubo posmarować masłem i posypać mąką. (Roztapiam masło i jedną czwartą podanej ilości smaruję blachę)
2
Wymieszać mąkę, cukier i przesiany proszek do pieczenia.
3
Dokładnie połowę tej mieszanki wsypać na blachę i rozprowadzić.
4
Posypać twarogiem....
5
... wyłożyć wiśnie, ...
6
... pokryć resztą mieszanki.
7
Ubić jajka, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i starannie wymieszać.
8
Polewą polać ciasto tak, aby je całkowicie przykryła.
9
Polać resztą roztopionego masła.
10
Odstawić na 30 minut, a następnie piec ok. 40-45 min w piecu rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
11
Bardzo smaczne! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf