Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na suflet czekoladowy z kasztanami

Przepis na suflet czekoladowy z kasztanami

Przepis na suflet czekoladowy z kasztanami

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 5 sztuk:
  • czekolada gorzka (45%) - 150 g
  • kasztany jadalne (masa kasztanowa) - 50 g
  • masło - 55 g
  • białko jaja - 5 szt.
  • żółtko jaja - 5 szt.
  • rum brązowy - 1 łyżka stołowa
  • sól - 1 szczypta

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ten świetny przepis przybliży cię do najlepszego sufletu czekoladowego. Prezentowana wersja jest wzbogacona o odrobinę kasztanów i rumu! Kosmos! ;)


Sposób przygotowania

1
Najpierw smarujemy masłem foremkę na suflet. Piekarnik rozgrzewamy do 240 C.
2
Czekoladę, puree z kasztanów oraz masło odmierzamy w misce, całość umieszczamy nad parą wodną do roztopienia.
3
Kiedy czekolada się roztapia, rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek.
4
Gdy czekolada osiągnie temperaturę 45 C, zdejmujemy ją z pary i dodajemy drewnianą łyżką żółtka oraz rum.
5
Białka jaja ubijamy na miękką pianę i drewnianą łyżką dodajemy do bazy czekoladowej.
6
Przelewamy do foremek, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
7
Pieczemy dokładnie przez 5 minut w 240 C bez termoobiegu, po czym odstawiamy na 1 minutę na blat do wystygnięcia.
8
Suflet podajemy od razu, na gorąco.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf