Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na świąteczne pralinki nadziewane galaretką

Przepis na świąteczne pralinki nadziewane galaretką

Przepis na świąteczne pralinki nadziewane galaretką

5
53
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

na
sztuki na 24 sztuki:

Galaretka

  • multiwitaminowy sok owocowy z miąższem - 150 ml
  • cukier puder - 25 g
  • żelatyna w proszku - 15 g

Powlekanie

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie: 10 minut, chłodzenie: 10 minut, powlekanie: 20 minut, dodatkowe chłodzenie: 10 minut

Opis

Oto słodycze bardzo popularne na Węgrzech, związane ze świętami Bożego Narodzenia. Czekoladowe pralinki nadziewa się najczęściej masą orzechową, marcepanową lub właśnie galaretką. Pralinki zapakowane w ładny papier służą jako tradycyjna ozdoba choinkowa. Galaretkę można przygotować z różnych soków (pomarańczowych, brzoskwiniowych, itd.), ale najlepiej wybrać takie, które mają miąższ. Sok można przygotować samemu, np. wycisnąć go ze świeżych owoców :) Do formowania czekoladek można użyć silikonową tacę na kostki lodu lub mniejszą prostokątną foremkę. W tym przypadku, po stężeniu galaretki, trzeba ją porcjować i pokroić na małe kawałki.


Sposób przygotowania

1
Sok owocowy przelać do naczynia, dodać żelatynę w proszku i cukier, wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
2
Żelatynę przelać do formy, odstawić i poczekać aż trochę ostygnie, po czym wstawić do lodówki na 10 minut.
3
Kiedy galaretka stężała, ostrożnie wyjąć ją z formy, delikatnie odklejając boki galaretki od brzegów foremki. Pokroić na mniejsze kawałki.
4
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Namoczyć w czekoladzie stopki galaretki, po czym widelcem ostrożnie obtoczyć w niej całą galaretkę tak, aby czekolada pokryła ją ze wszystkich stron. Nadmiar czekolady strzepać i przenieść pralinki na kratkę lub na silikonowy papier do pieczenia, aby zastygły.
5
Kiedy czekolada stwardnieje, pralinki można zapakować w ładny, kolorowy papier. :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf