Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na świąteczne pralinki nadziewane masą karmelową

Przepis na świąteczne pralinki nadziewane masą karmelową

Przepis na świąteczne pralinki nadziewane masą karmelową

5
51
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

na 26 sztuk:

Nadzienie

  • śmietanka - 125 ml
  • cukier brązowy (puder lub drobnoziarnisty) - 150 g
  • cukier waniliowy - 10 g
  • masło - 100 g

Powlekanie

  • czekolada gorzka (45-59% roztopiona) - 130 g
  • tłuszcz (olej) kokosowy - 20 g

Całkowity czas przygotowania

Przygotowanie: 40 minut, chłodzenie: min. 3 godziny, formowanie i powlekanie: 25 minut.

Opis

Oto słodycze związane ze świętami Bożego Narodzenia na Węgrzech. Pralinki są najczęściej nadziewane masą orzechową, marcepanową lub galaretką. Owinięte w papier służą także jako ozdoba choinkowa. Jest to w miarę prosty przepis, choć trochę czasochłonny, ponieważ nadzienie należy gotować przez ok. 30-35 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pralinki są bardzo smaczne - polecam! :)


Sposób przygotowania

1
Masło, cukier, cukier waniliowy i śmietankę odmierzyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszać, aż masa się zagęści. Nie należy za długo gotować, bo inaczej masa stwardnieje.
2
Masę przełożyć następnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być np. pudełko po lodach. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, żeby masa porządnie stężała. W ten sposób będzie nam łatwej formować z niej pralinki.
3
Z zastygniętej masy oderwać kawałki o wielkości orzecha włoskiego i tocząc pomiędzy dłońmi, formować małe wałki. Wstawić ponownie do lodówki, aby masa jeszcze bardziej stężała.
4
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do niej olej kokosowy. Wałeczki masy obtoczyć w czekoladzie, pomagając sobie widelcem. Ostrożnie strzepać nadmiar czekolady i przenieść na papier do pieczenia.
5
Kiedy czekolada stwardnieje, pralinki można zapakować w ładny kolorowy papier. :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf