Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na szalone muffiny z orzechami laskowymi

Przepis na szalone muffiny z orzechami laskowymi

Przepis na szalone muffiny z orzechami laskowymi

5
51
Dodaj do ulubionych!16

Składniki

na ok.
sztukina ok. 24 sztuki:

Na ciasto

  • mąka typ 550 - 30 dkg
  • cukier kryształ - 25 dkg
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • cukier waniliowy - 12 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • mleko (2,8%) - 250 ml
  • olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe
  • czekolada gorzka (45-59% roztopiona) - 10 dkg

Na nadzienie czekoladowe

  • czekolada biała - 25 dkg
  • śmietanka - 200 ml

Na piankę

  • śmietanka do ubijania - 200 ml
  • serek kremowy (Philadelphia original) - 25 dkg
  • cukier puder - 6 łyżek stołowych
  • masło orzechowe 90% - 7 łyżek stołowych

Do posypania

  • orzechy laskowe, obłuszczone - 1 garść

Całkowity czas przygotowania

Opis

Każdy ma jakiegoś bzika, moim jest masło orzechowe. Jestem uzależniona, dlatego też sama stworzyłam ten przepis. Polecam tylko odważnym, ponieważ te muffiny są słono-słodkie i bardzo orzechowe.


Sposób przygotowania

1
W misce wymieszać suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. W osobnej misce starannie wymieszać mokre składniki: jajko, mleko, olej. Połączyć zawartość obu misek.
2
Dodać do ciasta roztopioną gorzką czekoladę. Dzięki temu ciasto nie będzie smakowało jak typowy muffin kakaowy, a raczej jak gorzka czekolada, którą ja preferuję bardziej.
3
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami, ciasto podzielić między nimi tak, aby wypełnić do 70% wysokości papilotek. Piec w temperaturze 180 C przez 20- 25 minut.
4
Kiedy muffiny się upiekły, odstawić je do wystygnięcia. Gorzka czekolada sprawi, że z początku będą trochę chrupkie, ale po 1-2 godzinach zmiękną.
5
Przygotować nadzienie: podgrzać śmietankę, a kiedy zacznie wrzeć, zalać nią białą czekoladę. Odstawić na 1-2 minuty, a potem lekko wymieszać. Otrzymamy dość płynny sos. Kiedy trochę ostygnie i się zagęści, nałożyć do szprycy.
6
Za pomocą małego i ostrego noża lub szpilki do mięsa zrobić w muffinach małe otwory. Wypełnić je kremem z białej czekolady. Będzie to fajna niespodzianka: małe źródełko czekoladowe. Odłożyć trochę sosu do dekoracji.
7
Przygotować piankę. Śmietankę ubić na sztywną pianę (mikserem elektrycznym lub ręczną trzepaczką). W osobnej misce wymieszać serek kremowy, cukier puder i masło orzechowe. Stopniowo dodać ubitą śmietanę.
8
Przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać pianę spiralnie na muffiny (ja używałam końcówki o średnicy 12 mm) tworząc małe czubki. Dekorować resztą kremu z białej czekolady.
9
Orzeszki laskowe uprażyć i utrzeć w moździerzu. Posypać wierzch muffinów.
10
Cudeńka są gotowe. Nie pozostaje nic innego, niż przełożyć je do ulubionych papilotek, żeby jeszcze ładniej się prezentowały!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf