Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tartę cytrynową (Lemon pie)

Przepis na tartę cytrynową (Lemon pie)

Przepis na tartę cytrynową (Lemon pie)

4.75
4.754
Dodaj do ulubionych!63

Składniki

na
sztukna 9 sztuk:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 135 g
  • masło - 90 g
  • cukier puder - 45 g

Na krem

  • masło - 100 g
  • cukier puder - 100 g
  • żelatyna w proszku - 4 g
  • sok z cytryny - 50 g
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.

Na ozdobienie

  • cukier puder - 120 g
  • białko jaja - 3 szt.

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
3152.05
kcal
Białka
48.924
gram
Węglow.
372.27
gram
Tłuszcze
167.615
gram

Opis

Bardzo lekki, delikatny i cytrynowy deser. Typowy letni włoski deser dla smakoszy. Można spożyć przed i po obiedzie. Albo zamiast :) Bardzo intensywny, słodki, cytrynowy smak!


Sposób przygotowania

1
Nagrzać piekarnik do 200 C.
2
Zagnieść cukier puder, masło i mąkę.
3
Wyłożyć ciastem formę do tarty o średnicy 9 cm, wysokości 1,5 cm, przyciąć wystające brzegi ciasta, spód nakłuć widelcem.
4
Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 200 C na złoty kolor. Upieczoną tartę natychmiast wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.
5
W osobnej misce wymieszać cukier puder, żelatynę i skórkę z cytryny.
6
Dodać sok z cytryny oraz jajko. Starannie wymieszać mikserem. Dodać masło.
7
W większym garnku nastawić wodę. Na garnku umieścić miskę z kremem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 65 C - jeżeli nie mamy termometru kuchennego, sprawdźmy palcem: krem powinien lekko parzyć. Masło powinno być roztopione.
8
Na ostudzony spód wyłożyć krem i wstawić do lodówki na ok. 10-20 minut.
9
Pozostaje nam tylko ozdobić tartę. Białko i cukier włożyć do miski i położyć nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubijać cały czas nad parą, aż masa będzie lekko parzyła. Zdjąć z ognia i ubijać do wystygnięcia.
10
Po uzyskaniu sztywnej piany mokrą łyżką uformować dwa placki, ułożyć na cieście i lekko podgrzać kuchennym palnikiem gazowym.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf