Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tartę frangipane z malinami

Przepis na tartę frangipane z malinami

Przepis na tartę frangipane z malinami

5
52
Dodaj do ulubionych!42

Składniki

na
małą tartęna 1 małą tartę:

Na kruchy spód

  • cukier puder - 20 g
  • masło - 40 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 60 g

Do przekładania

  • dżem morelowy - 35 g

Na krem migdałowy

  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 50 g
  • masło - 50 g
  • cukier kryształ - 50 g
  • sól - 1 duża szczypta
  • mąka pszenna (typ 500) - 8 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Na wierzch

  • malina

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
1473.31
kcal
Białka
34.476
gram
Węglow.
147.787
gram
Tłuszcze
85.658
gram

Opis

Frangipane to gęsty krem migdałowy, któremu możemy nadać dowolny smak. Nadzienie to możemy wykorzystywać na najróżniejsze sposoby w ciastach i tortach. Po raz pierwszy w historii termin franchipane występuje we francuskiej książce kucharskiej z 1674 roku. Premiera dzisiejszej pisowni miała miejsce w słowniku cukierniczym z 1732 roku.


Sposób przygotowania

1
Najpierw zajmujemy się kruchym ciastem. Mąkę, cukier puder i zimne masło mieszamy ze sobą i ugniatamy.
2
Gotowe kruche ciasto równomiernie układamy w okrągłej foremce do pieczenia o średnicy 16 cm i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 C, na złocisty kolor. Po upieczeniu i wystygnięciu, rozsmarowujemy na nim dżem morelowy.
3
Rozpoczynamy przygotowanie frangipane. Do miski wrzucamy mąkę migdałową i pszenną. Dodajemy masło, cukier i sól.
4
Masło ucieramy z cukrem i solą, dodajemy pojedynczo jajka nie przerywając ucierania. Na koniec dodajemy pszenną mąkę migdałową. Mieszamy, aż uzyskamy gładką, luźną kremową masę.
5
Gotowe frangipane przekładamy do foremki do pieczenia o średnicy 16 cm na kruchy spód wysmarowany dżemem morelowym. Równomiernie go rozsmarowujemy. Dokładamy mrożone lub świeże owoce.
6
Po dodaniu owoców frangipane pieczemy przez 40-50 minut w 180 C.
7
Upieczony przysmak podajemy na zimno.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf