Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tarte tatin (francuska odwrócona szarlotka)

Przepis na tarte tatin (francuska odwrócona szarlotka)

Przepis na tarte tatin (francuska odwrócona szarlotka)

5
54
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:
  • ciasto francuskie bez drożdży, głęboko mrożone - 300 g
  • cukier kryształ - 200 g
  • jabłko - 4 szt.

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
2263
kcal
Białka
16.6
gram
Węglow.
329.8
gram
Tłuszcze
97.6
gram

Opis

Jeden z najłatwiejszych do przyrządzenia francuskich specjałów. Niebiański smak! Można go przyrządzić z gruszkami lub z brzoskwiniami, kombinacji nie ma końca!


Sposób przygotowania

1
Piekarnik podgrzewamy do 200 C.
2
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na okrąg odpowiadający rozmiarom patelni, w której będziemy piec tartę tatin (w moim przypadku średnica wynosi 27 cm). Pamiętajmy, żeby używać wyłącznie patelni metalowych, ponieważ później powędruje ona do piekarnika!
3
Cukier karmelizujemy.
4
W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne oraz ogonki.
5
Połówki jabłek wkładamy półokrągłymi częściami skierowanymi w dół do karmelizowanego cukru.
6
Przykrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim. Na środku ciasta robimy małe dziurki, żeby umożliwić ujście pary.
7
Tartę tatin pieczemy przez 40 minut w 200 C.
8
Po upieczeniu od razu wykładamy na talerz, uważając, żeby wypływający sok jabłkowy i cukier nas nie poparzył. Nasza odwrócona szarlotka jest tym samym gotowa.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf