Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu

4.923075
4.92307513
Dodaj do ulubionych!384

Składniki

na
kawałkówna 10 kawałków:

Na biszkopt

  • biszkopty Lady Fingers - 30 szt.
  • kawa parzona, mocna z espresso - 300 ml
  • rum 80 % - 20 ml
  • cukier puder - 50 g

Na krem

  • mascarpone - 250 g
  • śmietanka do ubijania - 375 ml
  • cukier kryształ - 250 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • żelatyna w płatkach - 10 g

Do dekoracji

  • kakao w proszku - holenderskie

Całkowity czas przygotowania

+ 90 minut zamrażania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
113639
kcal
Białka
1030.49
gram
Węglow.
1707.13
gram
Tłuszcze
11487
gram

Opis

Tiramisu powstało w XVII wieku. Istnieją historyczne dowody na to, że Granduce Toskanii Cosimo de Medici przebywał pewnego razu w Sienie. Miejscowy cukiernik chcąc przypodobać się arystokracie przygotował nadziewaną słodycz, bo wiedział, że Cosimo uwielbia łakocie. Zamysł był taki, aby deser nie był wyłącznie sycący, ale naładował smakosza energią. Dlatego właśnie do ciastka trafiła mocna kawa.


Sposób przygotowania

1
Przygotowujemy blachę z wysokimi brzegami o wymiarach 17 x 24 cm. Najpierw przygotujemy dolną warstwę biszkoptu. W tym celu do miski wlewamy jedno espresso i odrobinę rumu. Łasuchy mogą dodać cukier puder. Całość dokładnie mieszamy.
2
Zamaczamy połowę biszkoptów w kawowym roztworze - maksimum na 2-3 sekundy, a następnie układamy je obok siebie na spodzie blachy. Po tym odstawiamy na bok resztę kawowego roztworu i biszkoptów. Przydadzą się później.
3
W rondelku gotujemy wodę na średnim ogniu. W misce mieszamy całe jaja z cukrem. Po zagotowaniu się wody uzyskaną mieszaninę stawiamy na parę. Często mieszając, gotujemy tak długo, aż temperatura będzie wysoka.
4
W trakcie podgrzewania jaj na parze, ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę i ponownie wstawiamy do lodówki. Żelatynę w płatkach moczymy w odrobinie letniej wody. Mascarpone przekładamy do małej miski, mieszamy na gładko i odstawiamy na bok.
5
W tym czasie nasze jaja już się mocno rozgrzały. Zdejmujemy z pary i stopniowo przekładamy je do schłodzenia. UWAGA! Warto być cierpliwym, mieszamy do samego wystygnięcia, inaczej krem będzie lejący!
6
Po wystygnięciu jaj bierzemy się za tworzenie kremu. Bitą śmietanę wyjmujemy z lodówki i ostrożnymi ruchami dodajemy do niej mascarpone. Na koniec dolewamy pianę jajeczną, wolnymi ruchami mieszamy całość.
7
Żelatyna w płatkach powinna być wcześniej zalana wodą, a teraz wspomnianą wodę wylewamy, żelatynę przekładamy do naczynia i rozpuszczamy na możliwie najmniejszym ogniu stale mieszając - zajmuje to ok. 10-20 sekund. UWAGA! Żelatyny nie możemy zagotować! Wystarczy, że się rozpuści!
8
Cienkim strumieniem przelewamy żelatynę do kremu stale mieszając. Żelatynę należy rozlać równomiernie po kremie! Tym samym nadzienie jest gotowe.
9
Połowę nadzienia przekładamy na namoczone biszkopty, wygładzamy powierzchnię, resztę biszkoptów również namaczamy i rozkładamy na wierzchu kremu.
10
Następnie rozsmarowujemy na górnych biszkoptach resztę kremu, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy tiramisu do chłodziarki.
11
Po schłodzeniu okrawamy tiramisu wokół nożem zamoczonym we wrzątku. Kroimy, posypujemy kakao i podajemy w takiej formie lub w formie kulek. UWAGA! Zamrożenie jest najszybszym sposobem do możliwej konsumpcji. W kontekście smaku najlepiej robi tiramisu leżakowanie przez 6-8 godzin w lodówce, wtedy wszystko ładnie się przegryzie.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf