Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na Tiramisu w szklankach

Przepis na Tiramisu w szklankach

Przepis na Tiramisu w szklankach

5
51
Dodaj do ulubionych!103

Składniki

na
szklanki 300 mlna 2 szklanki 300 ml:

Na biszkopty

  • biszkopty Lady Fingers - 9 szt.
  • kawa parzona, mocna z espresso - 90 ml
  • rum brązowy - 6 ml
  • cukier puder - 15 g

Na krem

  • mascarpone - 75 g
  • śmietanka do ubijania - 110 ml
  • cukier kryształ - 75 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Do dekoracji

  • kakao w proszku - holenderskie

Całkowity czas przygotowania

ok. 40 minut + 1-2 godziny chłodzenia

Opis

Rewelacyjny przepis na tiramisu w szklance! :) Polecam miłośnikom prostych i smacznych deserów! ;)


Sposób przygotowania

1
Kawę, rum i cukier puder starannie wymieszać w misce.
2
W syropie kawowym na chwilę (przez 2-3 sekundy) zanurzyć kilka biszkoptów, a następnie ułożyć je na dnie szklanki. Resztę biszkoptów oraz syrop kawowy odstawić na później.
3
W garnku nastawić wodę, gotować na średnim ogniu. W metalowej misce wymieszać jajko z cukrem. Kiedy woda się zagotuje, ustawić miskę na garnku, cały czas powoli mieszając, aż osiągnie temperaturę ok 60 C - jeżeli nie mamy termometru kuchennego, sprawdźmy palcem: krem powinien lekko parzyć.
4
W międzyczasie zimną śmietankę ubić na sztywną pianę i odstawić do lodówki.
5
Do osobnej miski odmierzyć mascarpone, starannie wymieszać i odstawić.
6
Pianę z jajka zdjąć z pary i ubijać mikserem na maksymalnych obrotach aż do wystygnięcia.Trzeba być cierpliwym i poczekać, aż piana naprawdę wystygnie, inaczej krem nam opadnie!
7
Po wystygnięciu piany przystąpić do układania kremu. Ubitą śmietankę wyjąć z lodówki. Ostrożnie dodać mascarpone, a następnie ubitą z jajka piankę. Mieszać powoli, delikatnie, do połączenia wszystkich składników.
8
Gotową masę nałożyć do szklanki, na nasączone biszkopty. Resztę biszkoptów zanurzyć w syropie kawowym. Nałożyć naprzemiennie warstwy kremu i biszkoptów aż do wyczerpania składników, kończąc warstwą kremową.
9
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem posypać kakaem w proszku.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf