Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na torcik orzechowy

Przepis na torcik orzechowy

Przepis na torcik orzechowy

5
52
Dodaj do ulubionych!14

Składniki

na
torcikina 2 torciki:

Na kruche ciasto

  • cukier puder - 15 g
  • masło - 30 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 45 g
  • starta skórka z cytryny - 0.5 szt.

Na nadzienie

  • orzechy laskowe, rozdrobnione - 63 g
  • miód akacjowy - 30 g
  • cukier brązowy - 23 g
  • sól - 0.5 mała szczypta
  • whiskey (irlandskie) - 4 ml
  • masło - 4 g
  • cukier waniliowy - 3 g
  • jajko wymieszane - 14 g

Całkowity czas przygotowania

z czego 20 minut to czas pieczenia + 30 minut chłodzenia

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
1063.33
kcal
Białka
24.508
gram
Węglow.
108.541
gram
Tłuszcze
59.311
gram

Opis

Prawdziwy zimowy przysmak, prosty w przygotowaniu, trwały i bardzo smaczny. Latem podajemy go z gałką lodów waniliowych na wierzchu i staje się orzeźwiającą pysznością! :)


Sposób przygotowania

1
Najpierw zajmujemy się kruchym ciastem. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i foremką o średnicy ok. 11 cm wykrawamy z niego okrągłe kształty.
2
Wykrawane kółka przekładamy do foremek na babeczki o średnicy 9 cm, przyciskamy do ich ścianek i dziurkujemy widelcem, po czym pieczemy przez 10 minut w piekarniku w 180 C.
3
W czasie pieczenia spodu ciasta, możemy zająć się nadzieniem. Orzechy na grubo rozgniatamy dziadkiem do orzechów.
4
Do rondelka wkładamy miód, rozbite jaja, brązowy cukier, sól, masło, cukier waniliowy i whisky. Całość lekko roztapiamy na wolnym ogniu, ale nie gotujemy!
5
Do miodowej masy dodajemy rozgniecione orzechy i mieszamy. Tym samym nadzienie torcików jest gotowe.
6
Gdy torciki się upieką, nadziewamy je przygotowaną masą orzechową.
7
Nadziewane torciki pieczemy przez 20 minut w 170 C. Po upieczeniu wkładamy je na pół godziny do lodówki. Później możemy zacząć ich smakowanie!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf