Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort biszkoptowy z kremem angielskim

Przepis na tort biszkoptowy z kremem angielskim

Przepis na tort biszkoptowy z kremem angielskim

4
44
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Na biszkopty

  • mąka pszenna (typ 500) - 30 dkg
  • cukier kryształ - 30 dkg
  • woda gorąca - 12 łyżek stołowych
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 6 szt.
  • proszek do pieczenia - 12 g

Na krem etap 1

  • cukier kryształ - 20 dkg
  • żółtko jaja - 5 szt.
  • mleko (2,8%) - 300 ml

Na krem etap 2

  • mleko (2,8%) - 150 ml
  • cukier waniliowy - 20 g
  • żelatyna w płatkach - 10 g

Na krem etap 3

  • rodzynki - 100 g
  • rum brązowy - 50 ml

Na krem etap 4

  • śmietanka do ubijania - 1 L
  • cukier kryształ - 5 łyżek stołowych

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie ciasta: 20 minut, pieczenie ciasta: ok. 1 godzina, przygotowanie kremu: 40 minut, chłodzenie: 2-3 godziny

Opis

Doskonały przepis, wspaniały tort, wart wysiłku. Ale uwaga: uzależnia!


Sposób przygotowania

1
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C. Wymieszać cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
2
Żółta oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
3
Do mieszanki z mąką dodać żółtka oraz gorącą wodę, wymieszać, żeby nie zostały grudki. Delikatnie dodać piankę z białek.
4
Tortownicę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. (Mój sposób jest następujący: dół tortownicy wykładam papierem, a boki smaruję masłem i posypuję mąką.) Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku, aż patyk (szpikulec) do sprawdzania ciasta będzie suchy lub aż biszkopt nabierze złoto-żółtego koloru.
5
Kiedy biszkopt jest gotowy, wyjąć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto przekroić na 3 części. Jeżeli wierzch biszkoptu jest wypukły, po wyjęciu z piekarnika należy go odwrócić do góry nogami i tak zostawić do wystygnięcia. :)
6
Przygotować krem: wymieszać cukier z żółtkiem, dodać mleko i ugotować.
7
Żelatynę w płatkach namoczyć w LODOWATEJ wodzie. Kiedy żółtko z mlekiem już się zagotowało, gotować przez kolejne 1-2 minuty, cały czas mieszając. Potem zdjąć z ognia i wsypać cukier waniliowy.
8
Resztę mleka ugotować, dodać odsączone z wody płatki żelatyny i mieszając rozpuścić. Zdjąć z ognia zaraz po tym, jak płatki się rozpuszczą. Nie gotować dalej! Mleko z żelatyną wlać do ugotowanego kremu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
9
Rodzynki namoczyć w rumie, odsączyć. Warto jest wcześniej odłożyć część rodzynek na dekorację.
10
Śmietankę z cukrem ubić na pianę. 3/4 część piany dodać do kremu, resztę odłożyć do dekoracji tortu. Oczywiście na dekorację można przeznaczyć mniej piany - to zależy od gustu.
11
Kiedy krem wystygnie, stopniowo dodać 3⁄4 część bitej śmietany.
12
Jeden krążek z biszkoptu (u mnie był to wypukły wierzch) ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia (w ten sposób krem nie zabrudzi talerza lub serwetki). Krem podzielić na 3 części (musi starczyć na wierzch i na boki!). Pierwszy krążek z biszkoptu posmarować 1/3 częścią kremu, posypać rodzynkami namoczonymi w rumie.
13
Przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć połową pozostałego kremu, posypać resztą rodzynek. Na koniec przykryć ostatnim biszkoptem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.
14
Bitą śmietanę przełożyć do szprycy z końcówką – gwiazdką i ładnie udekorować tort. Można wykorzystać odłożone wcześniej rodzynki. Tort wstawić do lodówki i chłodzić przez 2-3 godziny. Kroić ostrożnie! Powodzenia i smacznego! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf