Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort czekoladowo-cytrynowy

Przepis na tort czekoladowo-cytrynowy

Przepis na tort czekoladowo-cytrynowy

5
51
Dodaj do ulubionych!10

Składniki

na
tortna 1 tort:

Baza tortu

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • woda - 4 łyżki stołowe
  • cukier kryształ - 100 g
  • masło topione - 20 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 75 g
  • skrobia kukurydziana - 25 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 14 g
  • czekolada gorzka (70%) - 20 g

Krem

  • mascarpone - 250 g
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • sok z cytryny - 2 szt.
  • cukier puder - 30 g

Piana

  • śmietanka do ubijania - 200 ml
  • sok z cytryny - 1 szt.
  • cukier puder - 30 g

Całkowity czas przygotowania

Przygotowanie: 30 minut, pieczenie: 20 minut, odpoczynek: 30 minut, dekorowanie: 20 minut

Opis

Mój pierwszy tort w życiu przyrządziłem 6 lutego na moje 25 urodziny. Fani bardzo słodkich tortów z dużą ilością piany powinni wybrać inny przepis, bo ten tort jest BARDZO cytrynowy i lekki. Nie jest to przepis na zwykły cytrynowy tort czekoladowy: to prawdziwa kombinacja smaków czekolady i cytryny. Zróbcie i skonsumujcie z dużą dawką przyjemności!


Sposób przygotowania

1
Piekarnik włączamy i nagrzewamy do 180 C. Śmietankę wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika.
2
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
3
Żółtka jaj mieszamy z ciepłą wodą i cukrem przez minimum 10 minut mikserem na wysokich obrotach (to bardzo ważny krok, dzięki temu ciasto nie wyrośnie nam ponad miarę w trakcie pieczenia).
4
Dodajemy roztopione masło i mieszamy całość. Dodajemy(w 3 porcjach) do mąki, skrobię, kakao i pianę z białek i mieszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną gorzką czekoladą (można pominąć).
5
Gdy nasze ciasto złączy się w ładną masę, wyjmujemy tortownicę o średnicy 18 cm, spód wyścielamy wykrojonym w okrąg kawałkiem silikonowego papieru do pieczenia, krawędzie tortownicy smarujemy masłem i przelewamy na nią masę.
6
Wstawiamy na ok. 20-25 minut do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy do przeprowadzenia próby nakłuwania, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Nie bądźmy zdziwieni - nie wyjdzie nam ciasto biszkoptowe. Będzie dużo bardziej zbite i kakaowe...
7
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
8
Kiedy ciasto stygnie, zajmujemy się przygotowaniem kremu. Serek mascarpone mieszamy ze startą skórką z cytryny, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn i cukrem pudrem. Mieszamy na gładką konsystencję, dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietanki i mieszamy.
9
Po wystygnięciu ciasta, kroimy je poziomo na 3 mniej-więcej równe części. Poszczególne placki smarujemy cytrynowym kremem mascarpone. Wierzch dekorujemy, według uznania, cytrynową śmietanką lub pokruszoną gorzką czekoladą. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc), później będzie nam się go łatwiej kroiło.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf