Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na Tort Dobosza

Przepis na Tort Dobosza

Przepis na Tort Dobosza

5
53
Dodaj do ulubionych!251

Składniki

na
porcjina 16 porcji:

Na ciasto

Na bazę kremową

  • jajko wymieszane - 220 g
  • cukier kryształ - 220 g
  • skrobia kukurydziana - 35 g
  • esencja waniliowa - 1 łyżka stołowa

Na krem

  • masło - 280 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 70 g

Na polewę

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
5615.2
kcal
Białka
112.06
gram
Węglow.
639.345
gram
Tłuszcze
296.215
gram

Opis

Ten tort (oryginalna nazwa: dobostorta) jest jednym z najbardziej znanych i popularnych węgierskich deserów. Pomysłodawcą był József C. Dobos, słynny mistrz cukiernik, który pod koniec XIX wieku prowadził w Budapeszcie sklep z delikatesami. W 1884 roku mistrz Dobos przygotował na wystawę cukierniczą tort, który okazał się wielkim sukcesem. Ciasto składa się z cieniutkich biszkoptowych krążków, przekładanych masą czekoladową, a z wierzchu jest oblane polewą karmelową. Celem Dobosa był utworzenie tortu, który – biorąc pod uwagę ówczesne, ograniczone możliwości chłodzenia - można długo przechowywać tak, aby nie stracił na smaku. Tu należy dodać, że jest to przepis uproszczony.


Sposób przygotowania

1
Przygotować bazę kremową: składniki włożyć do głębokiej metalowej miski, wymieszać i podgrzać nad parą, aż krem będzie parzył palce.
2
W czasie, gdy składniki na krem są podgrzewane, masło utrzeć na puszystą masę.
3
Do masła dodać kakao w proszku i dalej ucierać.
4
Gdy baza na krem lekko parzy nasze palce, zdjąć z pary i ubijać mikserem na wysokich obrotach, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
5
Jeśli baza ostygła, dodać do utartego, puszystego kakaowego masła, cały czas mieszając mikserem, aż do otrzymania jednolitego kremu.
6
Kremem posmarować pięć krążków ciasta, nałożyć jeden krążek na drugi. Pozostałym kremem pokryć wierzch i boki.
7
Ostatni krążek ciasta pokryć karmelem: na małym ogniu roztopić cukier kryształ i mieszać, aż zbrązowieje (kolor powinien być jasnobrązowy, a nie ciemny!) Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność, bo rozpuszczony cukier jest strasznie gorący, można się łatwo poparzyć – najlepiej robić to z dala od dzieci.
8
Gotowym karmelem szybciutko polać ostatni krążek, a natłuszczonym nożem wyznaczyć kontury 16 kawałków. Gdy karmel zastygnie, pokroić wzdłuż zaznaczonych kresek.
9
Na wierzch tortu ułożyć kawałki biszkoptu z karmelem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf