Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort gruszkowy z kremem migdałowym

Przepis na tort gruszkowy z kremem migdałowym

Przepis na tort gruszkowy z kremem migdałowym

0
00
Dodaj do ulubionych!7

Składniki

na
tortna 1 tort:

Gruszka

  • gruszka - 6 szt.
  • sok z cytryny - 6 łyżek stołowych
  • laska wanilii (środek i skórki) - 0.5 szt.

Pomiędzy warstwy tortu

  • dżem morelowy - 2 łyżki stołowe

Na ciasto

  • masło - 125 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 185 g
  • mleko (1,5%) - 33 ml
  • cukier puder - 1 łyżeczka do kawy
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżeczka do kawy
  • żółtko jaja - 1 szt.

Na krem

  • masło - 65 g
  • cukier puder - 80 g
  • mąka kukurydziana - 5 g
  • migdały (płatki) - 80 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • śmietanka do ubijania - 100 ml

Całkowity czas przygotowania

czas przygotowania: 60 minut, leżakowanie: 120 minut, pieczenie: 30 minut

Opis

Jest to smaczny, lekki deser, który polecam koneserom gruszek.


Sposób przygotowania

1
Gruszki umyć, obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, aby przykryła gruszki.
2
Dodać pół laski wanilii oraz wyskrobany z niej wcześniej miąższ, a także sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić na 1-2 godziny lub wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
3
Przygotować ciasto. Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miski. Dodać sól, cukier, żółtko i wymieszać.
4
Cienkim strumieniem wlać mleko, ciągle mieszając.
5
Dodać przesianą mąkę i ugnieść ciasto.
6
Z ciasta uformować bochenek, zawinąć go w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
7
Następuje przygotowanie kremu migdałowego. Masło o temperaturze pokojowej wymieszać ze startymi migdałami oraz resztą składników i wstawić do lodówki.
8
Po fazie odpoczynku ciasto rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem, oprószoną mąką formę do tarty. Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem.
9
Na ciasto wyłożyć krem migdałowy i osuszone gruszki.
10
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez pół godziny. Kiedy tort przestygnie, posmarować na wierzchu ciepłym dżemem morelowym.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf