Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort królowej Elżbiety

Przepis na tort królowej Elżbiety

Przepis na tort królowej Elżbiety

5
54
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Biszkopt

  • białko jaja - 8 szt.
  • cukier kryształ - 8 łyżek stołowych
  • wiórki kokosowe - 10 dkg
  • mak niebieski (ziarna) - 10 dkg
  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżki stołowe
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka do kawy

Krem

  • cukier kryształ - 20 dkg
  • żółtko jaja - 8 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 6 łyżek stołowych
  • mleko (1,5%) - 1 L
  • margaryna - 20 dkg

Na wierzch

  • herbatniki kakaowe - 25 dkg

Dodatkowo

  • śmietanka do ubijania - 500 ml
  • śmietan fix - 20 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jest to puszysty i bardzo smaczny tort z kokosowo - makowego ciasta biszkoptowego i pysznego kremu.


Sposób przygotowania

1
Białka włożyć do dużej miski i ubijać mikserem. Kiedy są już dość gęste i białe, stopniowo dosypać do nich cukier i ubić na całkiem sztywną pianę. Dodać mak, wiórki kokosowe oraz mąkę wymieszaną z sodą. Delikatnie połączyć składniki.
2
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec, aż ciasto uzyska jasny, złotobrązowy kolor (trzeba pilnować, bo szybko może się szybko przypalić!). Ostudzić. Kiedy ciasto jest jeszcze trochę ciepłe, zdjąć z niego papier i odstawić.
3
Przygotować krem: żółtka wymieszać z mąką, cukrem i mlekiem na gładką masę. Wstawić na ogień i cały czas mieszając gotować aż do zagęszczenia się masy. Wystudzić, a kiedy krem jest już letni, dodać do niego margarynę.
4
Składanie tortu: Makowo-kokosowy biszkopt posmarować kremem. Wyrównać powierzchnię kremu i ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Odstawić na czas przygotowania śmietanki.
5
Śmietanę włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. (Śmietana przed ubijaniem zawsze powinna być mocno schłodzona! Łatwiejsze będzie ubijanie, a po dodaniu fixu do śmietanki, na pewno otrzymamy sztywną pianę.)
6
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, kiedy zacznie gęstnieć, dodać fix śmietankowy i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową śmietanką posmarować wierzch tortu. Wstawić do lodówki na min. 12 godzin.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf