Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort marcepanowy

Przepis na tort marcepanowy

Przepis na tort marcepanowy

5
53
Dodaj do ulubionych!63

Składniki

na
tortna 1 tort:

Na biszkopt

  • mąka pszenna (typ 500) - 180 g
  • masło - 100 g
  • cukier kryształ - 160 g
  • czekolada gorzka (70%) - 180 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 6 szt.

Na krem marcepanowy

  • czekolada gorzka (70%) - 120 g
  • śmietanka do ubijania - 50 ml
  • śmietanka do ubijania - 300 ml
  • marcepan - 300 g

Na warstwy

  • marcepan - 300 g

Do dekoracji

  • marcepan - 400 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 1 łyżka stołowa
  • migdały (płatki)

Całkowity czas przygotowania

50 minut pieczenia

Opis

Tort marcepanowy z polewą marcepanową, kremem marcepanowym oraz warstwą najprawdziwszego marcepanu.


Sposób przygotowania

1
Masło i cukier na ciasto tortowe roztapiamy.
2
Następnie, na parze lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę, po czym stopniowo dodajemy ją do masła.
3
Sześć żółtek jaj pojedynczo wbijamy do masy. Białka przekładamy do dużej miski.
4
Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
5
Białka ubijamy na twardą pianę.
6
Stopniowo wyrabiamy trzy główne składniki ciasta - pianę białkową, masę maślaną i mąkę.
7
Masę przelewamy do tortownicy i wygładzamy.
8
Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C. Pieczemy przez ok. 50 minut pozostawiając na tortownicy folię przez co najmniej 30 pierwszych minut.
9
Po upieczeniu wykładamy ciasto do ostudzenia, po czym przekładamy na ruszt.
10
W międzyczasie przygotowujemy krem ​marcepanowy. Najpierw gotujemy odrobinę śmietanki, polewamy nią czekoladę, mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki.
11
Resztę zimnej śmietanki ubijamy na twardą pianę (jeśli się nie wiąże, użyjmy żelatyny, choć nie jest to koniecznie niezbędne).
12
Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy wystudzony krem czekoladowy. Marcepan na krem ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy do piany i mieszamy na gładko.
13
Wystudzony tort przekrawamy ostrym nożem, dolną warstwę smarujemy jedną trzecią kremu marcepanowego.
14
Marcepan na kolejne warstwy rozwałkowujemy na krążek o wymiarach średnicy tortu i nakładamy ostrożnie na krem. Następnie nakładamy kolejną jedną trzecią kremu.
15
Umieszczamy na nim górną warstwę tortu. Resztą kremu smarujemy gotowy tort.
16
Pozostały marcepan ugniatamy z łyżką ciemnego kakao w proszku, aż powstanie jednorodna masa.
17
Kakaowy marcepan rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów.
18
Rozwałkowany marcepan ostrożnia nakładamy na wierzch tortu, powoli wygładzamy go wokół, żeby jednolicie pokrył cały tort.
19
Spód tortu obkrawamy nożem, celem pozbycia się zbędnego marcepanu.
20
Wierzch tortu dekorujemy pokrojonymi migdałami (lub dodajemy do reszty marcepanu odrobinę kakao w proszku, po czym rozwałkowujemy go i wykrawamy z niego różne kształty).
21
Tort można podawać po kilku godzinach chłodzenia. Najlepiej wystawić go przed podaniem, żeby nabrał temperatury otoczenia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf