Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort Marlenka

Przepis na tort Marlenka

Przepis na tort Marlenka

5
52
Dodaj do ulubionych!114

Składniki

na
porcjina 12 porcji:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 600 g
  • cukier brązowy - 200 g
  • miód - mieszany - 3 łyżki stołowe
  • masło - 100 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • soda oczyszczona - 1 łyżka stołowa
  • ocet jabłkowy (6%) - 1 łyżka stołowa
  • śmietana (22%) - 2 łyżki stołowe

Na krem

  • krem karmelowy (słodzony, z mleka skondensowanego) - 900 g
  • masło - 350 g
  • orzechy włoskie, mielone - 100 g
  • koniak - 40 ml

Do dekorowania

  • orzechy włoskie, mielone - 150 g
  • czekolada gorzka (70%) - 50 g

Całkowity czas przygotowania

+ 2 dni na leżakowanie

Opis

Przepis na klasyczne ormiańskie ciasto.


Sposób przygotowania

1
Przygotować ciasto: nad parą wymieszać masło z brązowym cukrem i miodem.
2
Dodać dwa całe jajka i szybko mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
3
W tym czasie miękkie masło starannie roztrzepać...
4
...dodać masę kajmakową. (Możemy kupić w sklepie albo przygotować w domu: puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym zanurzyć w pojemniku z wodą i podgrzać w piekarniku przez 2-3 godziny na małym ogniu. Można użyć szybkowara. Po ostygnięciu w puszcze znajdziemy krem karmelowy).
5
Do kremu dodać koniak, mielone orzechy włoskie i wstawić do lodówki, aby krem trochę zgęstniał.
6
Kiedy krem jest już w lodówce, a masa maślano-jajeczna nie jest już gorąca, ale jest jeszcze ciepła, wymieszać sodę oczyszczoną z octem i dodać do ciasta.
7
Masę dodać do mąki i lekko wymieszać...
8
...jeśli potrzeba, dodać kilka łyżek stołowych śmietany i zagnieść gładkie, miękkie ciasto.
9
Podzielić ciasto na 5 równych części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły kształt, o grubości ok. 2-3 mm.
10
Upiec kolejne płaty ciasta przez 5 minut.
11
Płat ciasta skropić rumem, posmarować kremem, a następnie przykryć kolejnym płatem.
12
Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Warto wstawić ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę. Krem stężeje i będzie łatwiej go wyrównać.
13
Wierzch i boki tortu posypać mielonymi orzechami i odstawić na 2 dni w chłodne, ale nie zimne miejsce, aby ciasto zmiękło.
14
Kiedy ciasto już zmiękło, rozpuścić czekoladę i za pomocą szprycy lub worka cukierniczego zrobić na Marlence charakterystyczne paseczki.
15
Najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf