Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort orzechowo-karmelowy

Przepis na tort orzechowo-karmelowy

Przepis na tort orzechowo-karmelowy

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Na ciasto

  • masło - 160 g
  • cukier puder - 120 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 300 g
  • sól - 1 szczypta

Nadzienie

  • śmietanka do ubijania - 150 ml
  • cukier kryształ - 50 g
  • masło - 40 g
  • miód - mieszany - 50 g
  • orzechy włoskie, rozdrobnione - 300 g

Masa karmelowa

  • cukier kryształ - 200 g
  • sok z cytryny - 2 łyżki stołowe

Do smarowania

  • żółtko jaja - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

2 godziny na chłodzenie, 15 minut na zagniecenie, wałkowanie ciasta, 30 minut na przygotowania, 30 minut na pieczenie

Opis

Kruche ciasto z orzechami, śmietankowo-miodowo-karmelowym kremem – trochę sycące, ale bardzo, bardzo smaczne! Najlepiej upiec dzień wcześniej, aby tort zdążył wystygnąć, a krem stężeć i całość będzie miała odpowiednią konsystencję do krojenia.


Sposób przygotowania

1
Z masła, mąki, cukru pudru, jajka i soli ugnieść ciasto, zawinąć w folię lub przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
2
W międzyczasie posiekać orzechy. Przygotować sos karmelowy: na małym ogniu roztopić cukier i sok z cytryny, odstawić.
3
W ok. 2 litrowym garnku o wysokiej krawędzi wymieszać śmietankę, masło, miód, oraz (opcjonalnie) cukier i gotować, aż do połączenia się składników.
4
Po doprowadzeniu masy do wrzenia, powoli dodać karmel i wymieszać (ostrożnie, aby nie wykipiał!)
5
Do kremu karmelowego dodać orzechy i odstawić do wystygnięcia. Krem nie może być za gorący, bo roztopi masło w cieście (chłodzenie: ok. 1-1,5 godziny). Krem jest idealny kiedy jest lekko ciepły, letni.
6
Rozgrzać piekarnik. Ciasto rozłożyć na posypanej mąką desce i podzielić na dwie części o proporcjach ok. 1/3 – 2/3 . Większą masę rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Przełożyć za pomocą wałka do wysmarowanej masłem, posypanej mąką formy.
7
Przyciąć wystające brzegi ciasta tak, aby z każdej strony pozostało po 2 cm.
8
Nadzienie rozłożyć równo po całym cieście. Brzegi ciasta zawinąć do środka, przykrywając część nadzienia i posmarować żółtkiem.
9
Rozwałkować drugie ciasto i starannie przykryć nadzienie. Wystające części przyciąć, brzegi przycisnąć i zlepić.
10
Powierzchnię ciasta posmarować żółtkiem, widelcem narysować dekoracyjne linie, a w kilku miejscach nakłuć ciasto, aby podczas pieczenia mogła uchodzić z niego para.
11
Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Odstawić na co najmniej 4-5 godzin. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu (najlepiej następnego dnia)!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf