Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort orzechowy z pianką owocową

Przepis na tort orzechowy z pianką owocową

Przepis na tort orzechowy z pianką owocową

0
00
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Na ciasto

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • żółtko jaja - 4 szt.
  • cukier kryształ - 12.5 dkg
  • orzechy laskowe, kruszone - 20 dkg
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
  • cynamon mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty

Na piankę owocową

  • żelatyna w proszku - 1
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe
  • konfitura jagodowa - 3 łyżki stołowe
  • śmietanka - 300 ml

Do dekoracji

  • śmietanka - 300 ml
  • cukier kryształ - 2.5 dkg
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe
  • orzechy laskowe, rozdrobnione - 5 dkg

Całkowity czas przygotowania

Opis

Niezbyt słodkie ciasto bez dodatku mąki. Mogę je tylko dalej polecać! Bardzo pyszne!


Sposób przygotowania

1
Całe jajka i żółtka mieszamy z cukrem na kremową konsystencję. Mielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy i dodajemy do kremu z żółtek.
2
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, po czym i je dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy silikonowym papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.
3
Pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
4
Żelatynę mieszamy z odrobiną mleka na gładką konsystencję, rozpuszczamy całość na wolnym ogniu.
5
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie dodajemy konfitury (dowolne kwaskowe konfitury, ja wybrałem jeżynowe), a na samym końcu dodajemy żelatynę.
6
Schłodzono ciasto przecinamy poziomo na pół. Dolną część zostawiamy w tortownicy z zamknięciem i smarujemy ją owocową bitą śmietaną. Na nią wędruje druga część tortu. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
7
Schłodzoną śmietankę na dekorację ubijamy z cukrem na sztywną pianę i oblewamy nią tort. Pokrojone orzechy podsmażamy i posypujemy nimi boki tortu. Widelcem rysujemy rowki na pianie, po czym posypujemy je kakao w proszku.
8
Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf