Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort podwójnie orzechowy

Przepis na tort podwójnie orzechowy

Przepis na tort podwójnie orzechowy

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Na ciasto

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • cukier kryształowy (z ksylitolu) - 75 g
  • mleko orzechowe - 100 ml
  • woda - 100 ml
  • orzechy laskowe, mielone, bez soli - 100 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 50 g
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do kawy
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka do kawy

Na krem

  • mleko orzechowe - 60 ml
  • cukier kryształowy (z ksylitolu) - 2 łyżki stołowe
  • starta skórka z cytryny - 0.5 szt.
  • orzechy laskowe, mielone, bez soli - 50 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżeczki do herbaty
  • margaryna sojowa - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Opis

Wielbiciele orzechów zakochają się w tym torcie: orzechowe jest w nim ciasto i krem, nie zawiera produktów mlecznych, więc bez problemów może występować w diecie bez laktozowej.


Sposób przygotowania

1
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy.
2
Do mieszaniny dodajemy mleko orzechowe i wodę, całość mieszamy.
3
Do drugiej miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao w proszku oraz mielone orzechy, całość mieszamy.
4
Mieszaninę mąk dodajemy do miski z jajkami i cukrem, dokładnie mieszamy.
5
Przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (jeśli nie jest z silikonu, korzystamy z tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką). Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku w temp. 180 C (próba nakłuwania).
6
Mąkę dodajemy do mielonych orzechów.
7
Mleko orzechowe na krem wlewamy do małego rondelka, podgrzewamy z dodatkiem cukru i startej skórki cytryny. Po zagotowaniu mieszaniny, zdejmujemy ją z ognia, stale mieszając dosypujemy mąkę zmieszaną z orzechami oraz dodajemy margarynę. Po tym odstawiamy do wystygnięcia.
8
Po całkowitym wystygnięciu kremu i ciasta, krem nakładamy na wierzch tortu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf