Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort śmietankowo-truskawkowy

Przepis na tort śmietankowo-truskawkowy

Przepis na tort śmietankowo-truskawkowy

5
56
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Na biszkopt

  • spód biszkoptowy - 1 szt.

Na krem śmietankowy

  • truskawka świeża - 250 g
  • cukier puder - 85 g
  • likier - Triple Sec - 3 łyżki stołowe
  • laska wanilii (środek) - 1 szt.
  • sok z cytryny - 0.5 szt.
  • śmietanka do ubijania - 500 ml
  • żelatyna w płatkach - 10 g

Do dekoracji

  • truskawka świeża
  • biszkopty Lady Fingers

Całkowity czas przygotowania

+ 120 minut na schłodzenie, ozdobienie

Opis

Czy zgadzacie się ze mną, że najlepszą niespodzianką deserową w sezonie truskawkowym jest duży tort śmietankowy-truskawkowy? Pewnie że tak! Spraw niespodziankę swojej rodzinie tym wspaniałym tortem!


Sposób przygotowania

1
Przygotować tortownicę o średnicy ok. 23 cm i wyłożyć dwoma kawałkami papieru do pieczenia powlekanego silikonem tak, aby papier wystawał poza tortownicę. Tortownicę odstawić.
2
Przekroić spód biszkoptowy na 3 części i odstawić.
3
Przygotować krem. Truskawki, cukier puder, likier Triple Sec, sok z cytryny oraz miąższ z laski wanilii włożyć do miski i blenderem ręcznym zmiksować na całkiem gładką masą. Odstawić.
4
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Małą porcję piany dodać do bazy truskawkowej i wymieszać.
5
Bazę truskawkową delikatnie wymieszać z resztą ubitej śmietanki. Uzyskany w ten sposób krem wstawić do lodówki.
6
Odcedzić wodę z uprzednio namoczonych płatków żelatyny. Wstawić je do rondelka i rozpuścić w najniższej temperaturze, cały czas mieszając – zajmie to ok. 10-20 sekund. UWAGA! Nie należy doprowadzić do wrzenia, żelatyna nie powinna być gorąca! Zaraz jak się płatki rozpuszczą, są już gotowe!
7
Wąskim strumieniem, cały czas mieszając, dodać żelatynę do kremu truskawkowego. Ważne jest, aby żelatyna dobrze się wymieszała z kremem!
8
Przystępujemy do składania tortu. Pierwszą część biszkoptu włożyć do wyłożonej papierem tortownicy, posmarować 2/5 częścią kremu. Krem równo rozprowadzić i przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć kolejną 2/5 częścią kremu, a na koniec przykryć ostatnim biszkoptem i resztą kremu.
9
Krem równo rozsmarować na górze tortu i wstawić go do lodówki na dwie-trzy godziny.
10
Kiedy tort będzie dobrze schłodzony, odpiąć boki tortownicy i ściągnąć papier.
11
Gotowy tort ozdobić wedle uznania, truskawkami lub bitą śmietanką.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf