Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort Tiramisu

Przepis na tort Tiramisu

Przepis na tort Tiramisu

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tortna 1 tort:

Biszkopt

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 5 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 120 g
  • skrobia kukurydziana - 30 g
  • cukier kryształ - 150 g
  • cukier waniliowy - 10 g

Krem

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • cukier waniliowy - 30 g
  • cukier kryształ - 3 łyżki stołowe
  • mascarpone - 500 g
  • koniak - 1 łyżka stołowa
  • śmietanka do ubijania - 100 ml
  • żelatyna w płatkach - 3 g

Boki

  • biszkopty Lady Fingers - 15 szt.
  • kawa parzona, mocna z espresso - 30 ml
  • cukier kryształ - 7 łyżek stołowych
  • koniak - 2 ml

Dekorowanie tortu

  • biszkopty Lady Fingers - 45 szt.
  • śmietanka do ubijania - 100 ml
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

+ chłodzenie

Opis

Efektowny i bardzo smaczny tort. Podbija serca wszystkich miłośników tiramisu, jak również i tych, którzy jeszcze nie próbowali tego deseru! Przepis jest trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom, całkiem prosty w wykonaniu.


Sposób przygotowania

1
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
2
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na puszystą masę. Powoli dodawać cukier. Mąkę wymieszać ze skrobią i przez sitko dodać do żółtek. Do powstałej masy delikatnie dodać ubitą pianę z białek.
3
Ciasto włożyć do tortownicy i piec przez ok. 15-20 minut (w temperaturze 180 C z termoobiegiem, 200 C bez termoobiegu). Po ostudzeniu ostrym nożem przekroić ciasto na 2 krążki.
4
Przygotować krem: dodać cukier kryształ i cukier waniliowy do żółtek i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta. Dodać dobrze schłodzone mascarpone oraz koniak.
5
Białka i śmietankę ubić na sztywną pianę (osobno). Obie piany delikatnie dodać do kremu mascarpone. Płatki żelatyny namoczyć w wodzie, włożyć do garnka i podgrzewać, aż się roztopią. Ostrożnie dodać do kremu i mieszać tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
6
Masę podzielić na dwie części. Na pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć połowę kremu i wygładzić. Na kremie ułożyć nasączone kawą biszkopty Lady Fingers a następnie nałożyć drugą porcję kremu. Krem przykryć drugą częścią biszkoptu. Boki tortu posmarować kremem, który wyciekł podczas jego składania. Biszkopty przytwierdzić do boków tortu i przewiązać wstążką tak, aby tort się nie rozpadł.
7
Ubić śmietankę na sztywną pianę, włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskając małe kopczyki udekorować wierzch tortu. Na koniec posypać kakao.
8
Wstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Jeśli nie wytrzymamy tak długo, schładzajmy go przez min. 1-2 godziny. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf