Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na tort ziemniaczany

Przepis na tort ziemniaczany

Przepis na tort ziemniaczany

5
51
Dodaj do ulubionych!14

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Na ciasto

  • mąka graham typ 1850 - 200 g
  • margaryna sojowa - 100 g
  • sól - 1 łyżeczka do kawy
  • woda - 3 łyżki stołowe

Na nadzienie

  • ziemniak - 500 g
  • boczek chudy - 50 g
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa
  • śmietana (22%) - 250 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • ser żółty - Port salut - 100 g
  • natka pietruszki - 5 szt.
  • cebula młoda - 1 szt.
  • sól
  • pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka do kawy

Całkowity czas przygotowania

Wyrobienie, rozwałkowanie ciasta: 20 minut, leżakowanie ciasta: 30 minut, pieczenie: 40 minut, wystudzenie: 10 minut.

Opis

Do tego przepisu możemy dobierać dodatki w zależności od zawartości spiżarni i oczywiście swojego smaku. Za każdym razem można przygotować inny tort ziemniaczany. Może być podany na kolację lub jako drugie danie po sycącej zupie.


Sposób przygotowania

1
Umyć i ugotować w koszulkach ok. pół kilograma ziemniaków. Do wody dodać łyżkę stołową soli. Gotować na miękko (są gotowe, kiedy nóż czy widelec bez przeszkód wchodzi w ziemniaka). Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
2
Odmierzyć mąkę graham, margarynę sojową, sól i wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto. (Margarynę sojową można zastąpić masłem. W tym przypadku do masy należy dodać o 1-2 łyżki stołowe więcej wody). Zawinąć w folię lub w czystą torebkę i wstawić do lodówki na 30 minut.
3
Kiedy ziemniaki się gotują i ciasto leżakuje w lodówce, boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć na 1 łyżce stołowej oleju, aż będzie chrupiący. Odstawić.
4
Ser zetrzeć na tarce, posiekać natkę pietruszki (można zastąpić bazylią, tymiankiem, itd.), szczypiorek (lub dymkę, czosnek niedźwiedzi itd.) pokroić w większe kawałki.
5
Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Będzie raczej kruche, starajmy się więc połączyć rozerwane kawałki. Zawinąć ciasto wokół wałka i ostrożnie przełożyć do formy.
6
Ciasto przycisnąć do formy, przyciąć wystające brzegi. Jeżeli powstały dziury, lekko posmarować je wodą i uzupełnić ciastem, aby otrzymać ładną, równą i gładką powierzchnię.
7
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C. Ziemniaki zmiksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji lub zetrzeć na tarce.
8
Śmietanę wymieszać z jajkiem (najlepiej blenderem ręcznym), dodać starty ser, cebulę i natkę pietruszki.
9
Zmiksowane na krem lub starte ziemniaki dodać do masy, wymieszać, a następnie dodać usmażony boczek.
10
Gotową masę przyprawić pieprzem, solą (pamiętając, że i boczek i ser żółty są raczej słone. Ser roztopi się w nadzieniu). Masę nałożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez ok. 40 minut.
11
Można wyjąć z piekarnika, kiedy wierzch tortu już się nie trzęsie. Odstawić na 10 minut i dopiero potem pokroić. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf