Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na trójkątne bułeczki z makiem

Przepis na trójkątne bułeczki z makiem

Przepis na trójkątne bułeczki z makiem

5
52
Dodaj do ulubionych!69

Składniki

na ok.
sztukna ok. 20 sztuk:

Do ciasta

  • mąka pszenna (typ 500) - 400 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • cukier kryształ - 50 g
  • mleko (2,8%) - 250 ml
  • sól - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 100 ml

Do nadzienia

  • mak mielony - 250 g
  • cukier kryształ - 160 g
  • woda - 155 ml
  • skórka cytryny - 1 szt.
  • cynamon mielony

Do smarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Opis

Wyborny przepis na ciasto z makiem. Ciasto i mak, z tego może wyjść tylko coś pysznego! Niebiański przysmak przez cały rok, natomiast w czasie świąt jest to absolutny faworyt! Do ciasta nie dodaje się jaj.


Sposób przygotowania

1
Do letniego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże, małą łyżeczkę cukru i przez 10 minut podgrzewamy.
2
Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, olej, podgrzane drożdże i pozostałe mleko. Dobrze mieszamy, wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i na 40 – 60 minut zostawiamy do wyrośnięcia.
3
Przygotowujemy makowe nadzienie. Wodę z cukrem gotujemy na syrop, aż zacznie kipieć. Do maku dodajemy startą skórkę z cytryny i cynamon, po czym dodajemy wrzący syrop i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
4
Jeżeli ciasto wyrosło, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy, rozsmarowujemy na nim makowe nadzienie i ściśle zwijamy w roladę.
5
Tniemy na trójkąty, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
6
Na piękny rumiany kolor pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach C.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf