Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na truskawkowe tiramisu

Przepis na truskawkowe tiramisu

Przepis na truskawkowe tiramisu

5
52
Dodaj do ulubionych!131

Składniki

na
kawałkówna 10 kawałków:

Na biszkopt

  • biszkopty Lady Fingers - 30 szt.
  • truskawka świeża - 500 g
  • mleko (2,8%) - 250 ml
  • cukier puder
  • likier - amaretto
  • likier - Triple Sec

Na krem

  • mascarpone - 250 g
  • śmietanka do ubijania - 375 ml
  • cukier kryształ - 250 g
  • truskawka świeża - 250 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • żelatyna w płatkach - 10 g

Do dekoracji

  • truskawka świeża
  • czekolada gorzka (45-59%)

Całkowity czas przygotowania

+ 90 minut zamrażania

Opis

Truskawkowe tiramisu jest sezonową odmianą klasycznego deseru. Wykazuje oczywiście cechy oryginalnego przepisu, ale zamiast kawy króluje smak truskawki.


Sposób przygotowania

1
Przygotowujemy blachę z wysokimi brzegami o wymiarach 17 x 24 cm. Najpierw przygotujemy dolną warstwę biszkoptu. W tym celu do miski wlewamy mleko, dla łasuchów dodajemy cukier puder, po czym wrzucamy truskawki, dolewamy likier amaretto i całość dokładnie blendujemy.
2
Zamaczamy połowę biszkoptów, układamy je potem obok siebie na spodzie blachy. Po tym odstawiamy na bok resztę truskawkowej mieszaniny i biszkoptów, przydadzą się później.
3
Truskawki drobno siekamy, połowę rozkładamy na biszkoptach, drugą połowę odstawiamy na bok.
4
W rondelku gotujemy wodę na średnim ogniu. W misce mieszamy całe jaja z cukrem. Po zagotowaniu się wody uzyskaną mieszaninę wstawiamy na parę. Często mieszając gotujemy tak długo, aż temperatura będzie wysoka.
5
Podczas podgrzewania jaj na parze, ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę i ponownie wstawiamy do lodówki. Żelatynę w płatkach moczymy w odrobinie letniej wody. Mascarpone przekładamy do małej miski, mieszamy na gładko i odstawiamy na bok.
6
W tym czasie nasze jaja już się mocno rozgrzały. Zdejmujemy z pary i stopniowo mieszamy do schłodzenia. UWAGA! Warto być cierpliwym, mieszamy do samego wystygnięcia, inaczej krem będzie lejący!
7
Po wystygnięciu jaj bierzemy się za tworzenie kremu. Bitą śmietanę wyjmujemy z lodówki i ostrożnymi ruchami dodajemy do niej mascarpone. Na koniec dolewamy pianę jajeczną, wolnymi ruchami mieszamy całość.
8
Żelatyna w płatkach powinna być wcześniej zalana wodą, teraz wspomnianą wodę wylewamy, żelatynę przekładamy do naczynia i rozpuszczamy na możliwie najmniejszym ogniu stale mieszając - zajmuje to ok. 10-20 sekund. UWAGA! Żelatyny nie wolno zagotować! Wystarczy, że się rozpuści!
9
Cienkim strumieniem przelewamy żelatynę do kremu stale mieszając. Żelatynę należy rozlać równomiernie po kremie! Tym samym nadzienie jest gotowe.
10
Połowę nadzienia przekładamy na namoczone biszkopty, wygładzamy powierzchnię, resztę biszkoptów również namaczamy i rozkładamy na wierzchu kremu. Na koniec rozkładamy resztę truskawek.
11
Po tym rozsmarowujemy na górnych biszkoptach resztę kremu, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy tiramisu do zamrażarki.
12
Po zamrożeniu okrawamy tiramisu wokół nożem zamoczonym we wrzątku. Kroimy, posypujemy kakao i podajemy w takiej formie lub w formie kulek. UWAGA! Zamrożenie jest najszybszym sposobem do możliwej konsumpcji. W kontekście smaku najlepiej robi tiramisu leżakowanie 6-8 godzin w lodówce, wtedy wszystko ładnie się przegryzie.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf