Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na turecki napój jogurtowy Ayran

Przepis na turecki napój jogurtowy Ayran

Przepis na turecki napój jogurtowy Ayran

4.75
4.754
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
00 mlna 100 ml:
  • jogurt naturalny - 52 g
  • woda - 48 g
  • sól morska - 1 g

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
29.12
kcal
Białka
2.08
gram
Węglow.
2.6
gram
Tłuszcze
1.04
gram

Opis

Ayran (wym. ajran) to tradycyjny turecki napój jogurtowy. W smaku jest lekko słonawy. Najlepiej smakuje latem schłodzony. Kapitalnie odświeża! Uzupełnia też wypocone w skwarze sole mineralne! Kto do tej pory nie kosztował, niech się zabiera do roboty, nie będzie żałował!


Sposób przygotowania

1
Składniki wlewamy do blendera. Ważne! Sól musi być dobrze odmierzona. Jeśli soli będzie za mało, ayran nie będzie miał właściwego smaku, jeśli damy nawet o 1 g za dużo soli, nie przejdzie nam przez gardło!
2
Dokładnie miksujemy!
3
Ayran przelewamy do szklanek i podajemy po schłodzeniu!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf