Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na udka z kurczaka z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, z duszonym ryżem i warzywami

Przepis na udka z kurczaka z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, z duszonym ryżem i warzywami

Przepis na udka z kurczaka z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, z duszonym ryżem i warzywami

4.666665
4.6666653
Dodaj do ulubionych!34

Składniki

dla
osóbdla 2 osób:

Na kurczaka

Na nadzienie

  • cebula zwyczajna - 1 mała główka
  • oliwa z oliwek, extra virgin - 1 łyżka stołowa
  • jabłko - 1 szt.
  • sól o obniżonej zawartości sodu - 1 szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 szczypta
  • orzechy włoskie, zapiekane, mielone - 5 dkg
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 1 łyżka stołowa
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Na ryż

Całkowity czas przygotowania

Duszony ryż: 20 minut, przygotowanie: 10 minut, pieczenie: 40 minut

Opis

Czasochłonne, ale przyrządzenie nie jest trudne. Świetny jako obiad lub kolacja w okresie jesienno-zimowym. Smakuje przez cały rok. Zachęcam do spróbowania miłośników pikantnych smaków!


Sposób przygotowania

1
Udka kurczaka czyścimy i solimy, odstawiamy na chwilę na bok.
2
W międzyczasie bierzemy się za ryż. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, przygotowujemy warzywa. Po podgrzaniu oliwy z oliwek wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i marchewkę. Po szybkim duszeniu dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez parę minut, po czym dolewamy wywar i dodajemy ryż. Ryż mieszamy i dusimy pod przykrywką na twardo, nie możemy go przegotować. Zajmie to około 10-12 minut. Zalecamy pozostawić pod nim odrobinę wywaru, wtedy ryż nie będzie suchy.
3
Przechodzimy do przygotowania nadzienia. Cebulę na nadzienie drobno siekamy i dusimy na oliwie z oliwek. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i blendujemy na grubo, dodajemy łyżką do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do przegryzienia się smaków.
4
Pozostawiamy do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. W tym czasie blendujemy orzechy na grubo. Dodajemy je z bułką tartą i jajkami do nadzienia cebulowo-jabłkowego, rozrabiamy. Nadzienie wciskamy pod skórę i układamy mięso na blachę. Doprawiamy pieprzem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem przez 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i skraplamy miodem, podpiekamy przez kolejne 5 minut.
5
Podajemy według preferencji smakowych.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf