Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na wędzone na grillu kacze udka z sosem melasowym.

Przepis na wędzone na grillu kacze udka z sosem melasowym.

Przepis na wędzone na grillu kacze udka z sosem melasowym.

5
51
Dodaj do ulubionych!74

Składniki

dla
osóbdla 3 osób:

Mięso do pieczenia

  • udka z kaczki - 3 szt.

Marynata

  • woda - 1 L
  • sól - 50 g

Sos

  • melasa, syrop - 4 łyżki stołowe
  • teriyaki sos - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

+ 2 godziny marynowania w solance

Opis

Kolejny świetny przepis na wędzone na grillu mięso. Pyszne kacze udka, które po kilku godzinach wędzenia zostają polane sosem melasowym. Sprawdzona receptura, którą na pewno nie zawiedziesz swojej rodziny!


Sposób przygotowania

1
Kacze udka oczyścić, umyć i marynować w osolonej wodzie (zawartość soli 5%) przez 2 godziny.
2
Przygotować grilla na długi czas pieczenia w niższej temperaturze (ja do tego używam grilla okrągłego). Dolną kratę grilla przedzielić przegrodą. Połowę kraty oraz przegrodę przykryć folią aluminiową. W ten sposób pomiędzy rozżarzonymi węglami powietrze będzie swobodnie krążyć. Drugą połowę kraty wypełnić węglem. Na odgrodzoną część wstawić miseczkę, aby spływał do niej sos i tłuszcz wyciekający z mięsa i łatwo go było później usunąć.
3
Rozpalić węgiel, a kiedy się żarzy, dodać do niego kilka kawałków drewna, które podczas spalania będą dawały dym. W moim przypadku były to kawałki lipy. Ale do wędzenia mięsa najlepsze jest drewno z drzew owocowych.
4
Całość przykryć górną kratą. Nad brykietem ustawić sporą miskę z wodą. Para wodna zapobiega wysuszeniu mięsa oraz pomaga w regulowaniu temperatury. Kacze udka umieścić nad tacą ociekową.
5
Całość przykryć i ustawić wywietrzniki tak, aby zapewnić stałą temperaturę wędzenia. W praktyce oznacza to, że wloty powietrza są ustawione w pozycji domkniętej - ale wszystko zależy oczywiście od urządzenia. Przez cały czas pieczenia trzeba zapewnić w grillu temperaturę 120-140 C. To oznacza, że szczególnie na początku pieczenia musimy mieć się na baczności i sprawdzać temperaturę dosyć często! Udek nie trzeba obracać podczas pieczenia, ponieważ nie mają one bezpośredniego kontaktu z ogniem.
6
Po upływie 2 godzin należy sprawdzić, czy ilość drewna jest wystarczająca i czy jeszcze wytwarza ono dym. Sprawdzić też ilość wody w misce. Jeśli jest za mało węgla, temperatura grilla gwałtownie spadnie.
7
W misce starannie mieszać składniki na sos.
8
W trzeciej godzinie pieczenia (wędzenia) obficie posmarować udka sosem z obu stron. Trzeba je będzie jeszcze piec przez co najmniej pół godziny. Tyle czasu potrzeba, aby cukier z sosu się karmelizował.
9
Po upływie pół godziny sprawdzić temperaturę mięsa. Najlepiej wybrać miejsce, gdzie mięso jest najgrubsze, czyli zaraz przy kości, i w tym punkcie zanurzyć termometr. Musi ono mieć min. 70 C i nie więcej, niż 80 C. Jeśli temperatura nie osiąga 70 C, kontynuować pieczenie i sprawdzać mięso co 10 minut.
10
Gotowe mięso podawać natychmiast. Idealnie pasuje do niego czerwona kapusta i kukurydza. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf