Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na wielkanocną golonkę z chrzanem

Przepis na wielkanocną golonkę z chrzanem

Przepis na wielkanocną golonkę z chrzanem

4
41
Dodaj do ulubionych!17

Składniki

dla
osóbdla 6 osób:

Na golonkę

  • golonka wieprzowa, tylna - 1 kg
  • pieprz czarny, mielony
  • sól
  • chrzan - 1 szt.
  • śmietana (22%) - 300 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • ser żółty - cheddar (tarty) - 100 g

Na dodatek

  • chleb pszenny, biały - 12 plastrów

Całkowity czas przygotowania

Opis

Golonka pieczona ze świeżo startym chrzanem. Świetny wybór na wielkanocny stół! ;)


Sposób przygotowania

1
Golonkę myjemy i gotujemy w osolonej zimnej wodzie z odrobiną pieprzu.
2
Po 80 minutach gotowania zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, żebyśmy mogli ją dalej obrabiać. Usuwamy kości i kroimy na kawałki, które przekładamy do żaroodpornego naczynia.
3
Ścieramy na tarce duży korzeń chrzanu.
4
Jaja mieszamy ze śmietaną, dodajemy do chrzanu i równomiernie polewamy tym mięso.
5
Ścieramy na tarce ser, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
6
Podajemy ze świeżym chlebem wiejskim.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf