Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na wiśniowo-czekoladowy krem w pucharkach

Przepis na wiśniowo-czekoladowy krem w pucharkach

Przepis na wiśniowo-czekoladowy krem w pucharkach

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na biszkopt

Na krem

  • mleko owsiane - 500 ml
  • cukier kryształowy (z ksylitolu) - 4 łyżki stołowe
  • cukier waniliowy - 6 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 3 łyżki stołowe
  • kakao w proszku - holenderskie - 2 łyżki stołowe

Na warstwy

  • wiśnie drążone, bez soku - 200 g

Całkowity czas przygotowania

30 minut + 1 godzina stygnięcia

Opis

Ten smakowity wiśniowo-czekoladowy krem w pucharkach może być serwowany także w wersji bez laktozowej. Wystarczy, że sklepowe biszkopty zastąpimy wyrobem domowej roboty, wtedy na pewno nie będzie zawierał produktów mlecznych.


Sposób przygotowania

1
Przygotowujemy biszkopt. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek, białka jaj ubijamy na sztywną pianę, żółtka mieszamy z cukrem.
2
Mąkę stopniowo dodajemy do żółtek z cukrem,...
3
...następnie ostrożnie dodajemy pianę białkową.
4
Gotową masę przelewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku w temp. 180 C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
5
W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. Mieszamy cukier i dodajemy do odmierzonego mleka owsianego. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao w proszku i mieszamy na jednolitą konsystencję.
6
Gotujemy na średnim ogniu często mieszając przez ok. 10-12 minut, wtedy krem powinien się lekko zagęścić, ale nie do końca. Tak ma być, do pełnego zgęstnienia dojdzie podczas stygnięcia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, czasami mieszamy, aby na wierzchu nie utworzyła się skórka. Po częściowym ostudzeniu wstawiamy do lodówki.
7
Po całkowitym wystygnięciu biszkopta kroimy go w kostkę, wiśnie odsączamy.
8
Na dno pucharków nakładamy łyżką krem czekoladowy, na niego pokrojone wiśnie. Następną warstwę tworzą kawałki biszkopta moczone przez chwilę w odsączonym soku z wiśni. Nakładamy drugą warstwę kremu czekoladowego, na wierzch kładziemy kilka kawałków wiśni.
9
Gotowy krem w pucharkach przechowujemy w lodówce do momentu spożycia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf