Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na wywar z kości i warzyw

Przepis na wywar z kości i warzyw

Przepis na wywar z kości i warzyw

5
51
Dodaj do ulubionych!23

Składniki

na
litryna 3 litry:
  • kość wieprzowa (z mięsem) - 600 g
  • marchew surowa, obrana - 350 g
  • korzeń pietruszki lub biała marchewka - 250 g
  • korzeń selera, surowy - 200 g
  • woda - 6 L
  • sól
  • pieprz czarny, cały - 10 ziaren
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 3 szt.

Całkowity czas przygotowania

+ 50-120 minut gotowania

Opis

Wywar z kości jest wykorzystywany jako baza do wielu potraw. Dobrze jest mieć odrobinę wywaru z kości w lodówce, zawsze się do czegoś przyda. Niniejszy przepis prezentuje warzywny wywar z kości.


Sposób przygotowania

1
Odmierzamy składniki.
2
W rondelku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy kość wieprzową, po upływie pół minuty wylewamy wodę z rondelka i porządnie myjemy kość zimną wodą.
3
Następnie w rondelku odmierzamy podaną w przepisie ilość wody i znowu wkładamy do niej kość wieprzową. Wodę gotujemy na średnim ogniu, aż wieprzowina się ugotuje lub aż wyparuje połowa wody.
4
Podczas gotowania mięsa obieramy i myjemy warzywa. Kroimy je na w miarę równe kawałki.
5
Gdy kość wieprzowa jest już ugotowana, wrzucamy do wody warzywa i przyprawy, mieszamy i gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną.
6
Ugotowany wywar z kości przecedzamy do dzbanka przez gazę. Dzieło skończone. Przechowujemy w słoikach lub workach próżniowych. W zamrażarce wytrzyma wieki. Ugotowane warzywa możemy podać jako dodatek do dowolnego dania.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf