Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę cebulową z kaszą perłową

Przepis na zupę cebulową z kaszą perłową

Przepis na zupę cebulową z kaszą perłową

3.5
3.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 4 porcje:
  • por - 0.5 szt.
  • kiełbasa wędzona - 5 dkg
  • kasza jęczmienna perłowa - 150 ml
  • natka pietruszki - 1 natka
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe
  • tymianek świeży lub suszony - 1 łyżeczka do kawy
  • salsa pikantny dip pomidorowy - 1 łyżeczka do herbaty
  • papryka mielona (przyprawa) - 1 łyżeczka do herbaty
  • śmietana (22%) - 200 g
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżeczka do kawy
  • pieprz czarny, mielony
  • woda - 1 L

Całkowity czas przygotowania

przygotowywanie: 5 minut, gotowanie: 30 minut

Opis

Obfita węgierska zupa, która najlepiej smakuje zimą. Bardzo łatwo można ją przygotować. Wspaniały przepis! ;)


Sposób przygotowania

1
Po pierwsze, pokrój por w grube na pół centymetra krążki, a kiełbasę w cienkie plasterki. Odważ jęczmienną kaszę perłową, posiekaj pietruszkę.
2
Przygotuj bazę do zupy. Na oleju usmaż pokrojony por, dopraw go solą i pieprzem według uznania. Dodaj też tymianek.
3
Nadaj zupie kolor – w tym celu na chwilę odłóż garnek z ognia. Dodaj salsę, pikantny dip pomidorowy, oraz paprykę mieloną. Wszystko dokładnie wymieszaj. (Ja zawsze tak robię, kiedy dodaję mieloną paprykę. Garnek jest jeszcze dosyć gorący, ale potrawa na pewno się nie spali i nie będzie mieć gorzkiego smaku.)
4
Wlej do garnka wodę i zagotuj zupę.
5
Dodaj jęczmienną kaszę perłową. Kasza ta potrzebuje więcej czasu do ugotowania, ale jest bardzo zdrowa. Trzeba ją gotować mniej więcej przez 20 minut. Po ugotowaniu będzie chrupiąca, ale nie twarda.
6
Podczas gotowania kaszy, w głębokiej misce przygotuj śmietanę. Dodaj do zimnej śmietany łyżkę stołową gorącej zupy i z pomocą trzepaczki do piany wymieszaj wszystko na gładko. Przygotowując zupę w taki sposób, masz pewność, że będzie ona absolutnie gładka.
7
Po 15 minutach dodaj śmietanę do zupy, ciągle mieszając.
8
Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę, posyp zupę pietruszką. Jeszcze raz zupę zagotuj.
9
Zupę możesz udekorować śmietaną, krążkami ostrej papryki, pietruszką, możesz ją również podać z świeżym chlebem. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf