Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę cebulową ze śmietaną

Przepis na zupę cebulową ze śmietaną

Przepis na zupę cebulową ze śmietaną

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 8 porcji:
  • cebula zwyczajna - 2 główki
  • cebula młoda - 1 natka
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka do kawy
  • ziemniak - 2 szt.
  • woda - 2 L
  • śmietanka do gotowania - 50 ml
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone) - 1 szczypta
  • pieprz biały, mielony - 1 szczypta
  • przyprawa do zup (np. Vegeta) - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Opis

Dużo osób przyrządza zupy krem, bo są łatwe do zrobienia, smaczne i pożywne. Tą zupę cebulową przyrządzam w dni, kiedy nie mam za wiele czasu na gotowanie, a na drugie jest jakieś słodkie danie, np. makaron z orzechami czy makiem. Przepis odbiega odrobinę od tradycyjnych zup cebulowych, ale rezultat końcowy będzie zaskakująco smaczny.


Sposób przygotowania

1
Cebulę kroimy, nie musi być drobno (to już łatwizna). Teraz przychodzi moment, kiedy przyda nam się zielona część młodej cebuli, zazwyczaj niespożywana przez członków mojej rodziny. Ją również drobno siekamy. W takich przypadkach cebulę solę, bo wtedy szybciej się dusi. Ziemniaki oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Czosnek także można pokroić grubiej, niż zazwyczaj. Jego również odrobinę dusimy.
2
Gdy cebula się „rozleci” i w kuchni zapanuje aromat czosnku, zalewamy całość wodą lub wywarem, jeśli mamy go na stanie (uważajmy wtedy na doprawianie). Po zagotowaniu doprawiamy zupę (robię to najczęściej kostką warzywną). Każdy ma inne upodobania i według nich przyprawia. Dodajemy odrobinę pieprzu i gotujemy pod przykryciem na miękko.
3
Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dolewamy śmietanę i dodajemy gałkę muszkatołową.
4
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy. Zachowajmy uwagę, bo przy zbyt długim gotowaniu śmietana będzie pryskać.
5
Podajemy na ciepło, możemy serwować z grzankami (czosnkowymi). Możemy również posypać natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf