Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę fasolową z golonką

Przepis na zupę fasolową z golonką

Przepis na zupę fasolową z golonką

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 12 porcji:

Na zupę

  • fasola suszona - 500 g
  • golonka wieprzowa, wędzona - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • korzeń pietruszki, lub biała marchewka - 2 szt.
  • marchew surowa, większy - 3 szt.

Na zasmażkę

  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżki stołowe
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa
  • papryka mielona (przyprawa) - 1 łyżeczka do kawy
  • woda - 200 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ta wspaniała zupa jest smaczna i bardzo sycącą. Z kromką razowego chleba może być obiadem sama w sobie. Polecam! ;)


Sposób przygotowania

1
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Golonkę pokroić na kawałki. Jeżeli jest bardzo słona, również zalać wodą i odstawić na noc.
2
Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki.
3
Fasolę, pokrojoną na kawałki golonkę (również i kość z golonki – nadaje dobrego smaku) włożyć do garnka, dodać pozostałe warzywa, zalać wodą i gotować do momentu, aż mięso i warzywa zmiękną (przez kilka godzin).
4
Do rozgrzanego na patelni oleju dodać mąkę, całość wymieszać i uprażyć do zarumienienia.
5
Do zasmażki dodać zgnieciony czosnek, zdjąć z ognia i wymieszać z papryką w proszku.
6
Następnie dolać zimną wodę (ok. 200 ml) i dokładnie wymieszać, by nie nie było ani jednej grudki.
7
Dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia.
8
Zupa gotowa! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf