Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę grochową z kiełbasą

Przepis na zupę grochową z kiełbasą

Przepis na zupę grochową z kiełbasą

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:

Na zupę

  • groch żółty, suchy - 25 dkg
  • woda - 3 L
  • marchew surowa, obrana - 2 szt.
  • korzeń pietruszki lub biała marchewka - 1 szt.
  • ziemniak - 1 szt.
  • kalarepa - 1 plaster
  • korzeń selera, surowy - 1 plaster
  • sól

Na zasmażkę

  • olej słonecznikowy - 100 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżki stołowe
  • papryka mielona (przyprawa) - 1 łyżeczka do kawy

Dodatek

  • kiełbasa z wieprzowiny - 8 szt.

Całkowity czas przygotowania

30 minut moczenia grochu, 90 minut gotowania

Opis

Oto bardzo smaczna i prosta zupa, polecana szczególnie miłośnikom żółtego grochu. Na bazie tego przepisu można przygotować zupę zwykłą, jak i kremową.


Sposób przygotowania

1
Namocz groch na przynajmniej 30 minut. Umyj i przełóż groch do garnka.
2
Zalej go sporą ilością wody i zagotuj (uważaj, bo łatwo może wykipieć). Z powierzchni płynu zdejmij piankę i gotuj dalej aż groch zacznie się rozgotowywać.
3
W międzyczasie oczyść warzywa i pokrój je. Kiedy groch jest miękki, dodaj warzywa, posól zupę i gotuj, aż wszystko zmięknie.
4
Przygotuj zasmażkę. Rozgrzej olej, dodaj mąkę, lekko ją podsmaż, a potem odłóż. Czekaj minutę żeby zasmażka trochę się ostudziła i dodaj mieloną paprykę. Zasmażkę wlej do garnka i zagotuj zupę.
5
Pokrój kiełbasę w małe kawałki (mniej więcej po 10 cm), dodaj do zupy i ugotuj je. Posmakuj zupę, jeśli jest potrzebne, dopraw ją lub dodaj jeszcze trochę wody. Podawaj ze świeżym chlebem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf