Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę jarzynową z knedlami ziemniaczanymi

Przepis na zupę jarzynową z knedlami ziemniaczanymi

Przepis na zupę jarzynową z knedlami ziemniaczanymi

5
52
Dodaj do ulubionych!49

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Na zupę

  • marchew surowa, obrana - 2 szt.
  • korzeń pietruszki lub biała marchewka - 2 szt.
  • kalarepa - 2 plastry
  • korzeń selera, surowy - 1 plaster
  • pieprz biały, mielony - 1 duża szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 duża szczypta
  • przyprawa do zup (np. Vegeta) - 1 łyżeczka do kawy
  • woda - 3 L
  • sól
  • olej słonecznikowy - 100 ml
  • papryka mielona (przyprawa) - 1 łyżka stołowa

Na knedle

  • ziemniak - 7 szt.
  • mąka pszenna (typ 500)
  • sól

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ta zupa jest bardzo pyszna, sycąca i szybko można ją przygotować. Moja babcia zawsze gotowała taką zupę wtedy, kiedy na drugie danie mieliśmy knedle ze śliwkami. Muszę się przyznać, że wtedy jej nienawidziłam, ale teraz ją wprost uwielbiam.


Sposób przygotowania

1
Marchewkę i korzeń pietruszki pokrój w krążki. Kalarepę, seler i ziemniaki (na knedle) pokrój w kostkę.
2
Umyj warzywa dokładnie, włóż do garnka, dodaj przyprawy (z wyjątkiem mielonej papryki). Wlej wodę i gotuj warzywa, aż ziemniaki całkiem zmiękną.
3
Wyjmij ziemniaki (kilka kostek zostaw w zupie), ugnieć je i odłóż na bok, żeby wystygły. Posól ziemniaki i ugnieć je razem z mąką.
4
Uformuj z ziemniaczanej masy małe knedelki, dodaj je do zupy i ugotuj w zupie.
5
Na patelni rozgrzej olej, ostudź go odrobinę, dodaj mieloną paprykę i dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do zupy i jeszcze raz zupę zagotuj.
6
Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf