Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę krem z bakłażana

Przepis na zupę krem z bakłażana

Przepis na zupę krem z bakłażana

5
51
Dodaj do ulubionych!105

Składniki

na
porcjena 2 porcje:
  • bakłażan surowy - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa
  • cebula zwyczajna - 1 główka
  • czosnek - 1 ząbka
  • śmietanka do gotowania - 150 ml
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 szczypta
  • woda ciepła

Całkowity czas przygotowania

Opis

To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie bakłażana: zróbmy z niego zupę krem!


Sposób przygotowania

1
Bakłażana przekrawamy na pół i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 C.
2
W międzyczasie drobno siekamy czerwoną cebulę i czosnek i podsmażamy je na odrobinie oliwy z oliwek na szklisty kolor.
3
Gdy bakłażan jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i łyżką wybieramy środek, który przez parę minut smażymy z cebulą. Zalewamy je dwukrotną ilością wody przykrywającą bakłażan z cebulą.
4
Solimy, pieprzymy, po 5-8 minutach gotowania dodajemy śmietankę. Czekamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, a na koniec całość blendujemy.
5
Serwujemy posypane tymiankiem oraz z odrobiną śmietanki na wierzchu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf