Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę krem z ziemniaków z dodatkiem boczku

Przepis na zupę krem z ziemniaków z dodatkiem boczku

Przepis na zupę krem z ziemniaków z dodatkiem boczku

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:
  • ziemniak - 800 g
  • cebula zwyczajna - 1 mała główka
  • czosnek - 2 ząbki
  • śmietana (22%) - 150 ml
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone) - 1 szczypta
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 4 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa

Na wierzch

  • boczek surowy - 50 g
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Opis

Zupa krem z ziemniaków jest prosta, smaczna i tania. Czego możemy jeszcze wymagać od dobrego przepisu?! :)


Sposób przygotowania

1
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w rondelku. Woda ma jedynie przykryć ziemniaki. Dodajemy oczyszczoną czerwoną cebulę, czosnek, solimy, pieprzymy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz liście laurowe.
2
Po ugotowaniu ziemniaków na miękko, wyjmujemy liście laurowe i blendujemy całość.
3
Do śmietany dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę.
4
Do zblendowanych ziemniaków dodajemy zatrzepkę śmietanową, mieszamy ze sobą i gotujemy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy wodę i przyprawiamy, w celu wykończenia smaku i osiągnięcia optymalnej gęstości.
5
Boczek smażymy na jego własnym tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju.
6
Podajemy zupę.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf