Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę ’Palóc’

Przepis na zupę ’Palóc’

Przepis na zupę ’Palóc’

4.833335
4.8333356
Dodaj do ulubionych!191

Składniki

na
porcjina 8 porcji:
  • cebula zwyczajna - 1 duża główka
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe
  • papryka mielona (przyprawa)
  • kminek mielony
  • pieprz czarny, mielony
  • czosnek - 1 ząbka
  • sól
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 1 szt.
  • szynka wieprzowa, surowa - 500 g
  • ziemniak - 500 g
  • żółta fasolka szparagowa - 500 g
  • woda
  • śmietana (22%) - 375 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Opis

Palóc jest to grupa etniczna zamieszkująca północne Węgry. Zupa palóc należy do specjalności kuchni węgierskiej, posiada wyraźny, bardzo charakterystyczny smak. Polecam!


Sposób przygotowania

1
Cebulę posiekać, podsmażyć na małej ilości oleju.
2
Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Kiedy mięso straci surowy kolor, zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kminkiem. Dodać czosnek.
3
Zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Dodać liść laurowy. Postawić na ogniu i gotować.
4
Obrać ziemniaki i pokroić w małą kostkę.
5
Kiedy szynka jest trochę miękka, dodać fasolę, ziemniaki i zalać wodą.
6
Gotować do miękkości mięsa (fasola i ziemniaki już powinny być miękkie).
7
Do śmietany dodać mąkę oraz chochlę wywaru z zupy. Całość starannie wymieszać do uzyskania całkowicie jednolitej konsystencji i połączyć z wciąż gotującą się zupą. W małej misce wymieszać mąkę ze śmietaną, do mieszanki dodać chochlę gorącej zupy z garnka.
8
Doprowadzić do wrzenia – zupa jest gotowa!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf