Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę serową z piwem

Przepis na zupę serową z piwem

Przepis na zupę serową z piwem

5
51
Dodaj do ulubionych!159

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na zupę

  • cebula zwyczajna - 1 mała główka
  • czosnek - 2 ząbki
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 2 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 10 g
  • pieprz cayenne mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • piwo jasne - 180 ml
  • woda ciepła - 125 ml
  • śmietanka - 120 ml
  • ser żółty - cheddar - 150 g
  • ser żółty - wędzony - 30 g
  • sól
  • pieprz czarny, mielony

Do podania

  • boczek surowy - 50 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Teoretycznie zupa, ale może mierzyć się z daniem głównym :) Sama w sobie jest pożywna, a z dodatkiem grzanek i smażonego bekonu może być doskonałą kolacją. Można w niej połączyć kilka gatunków sera, np: czerwonego cheddara, goudę, ementalera.


Sposób przygotowania

1
Bekon kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy go na ręcznik papierowy.
2
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na szklisty kolor na odrobinie oleju. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił.
3
Do cebuli dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, pieprz cayenne i mąkę. Taką mieszankę podsmażamy przez 2 minuty.
4
Zalewamy cebulę piwem, mieszamy. Po gotowaniu przez kilka minut, dolewamy wodę i śmietankę. Mieszamy zupę i gotujemy ją jeszcze przez 5 minut.
5
Sery kroimy na kawałki i dodajemy do zupy. Stale mieszając czekamy, aż ser się roztopi i ładnie zagęści naszą zupę.
6
Podajemy ze smażonym bekonem i z grzankami!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf