Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę truskawkową z jogurtem

Przepis na zupę truskawkową z jogurtem

Przepis na zupę truskawkową z jogurtem

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 4 porcje:
  • truskawka świeża - 500 g
  • woda - 450 ml
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka do herbaty
  • jogurt naturalny - 400 g
  • śmietanka - 200 ml
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 300 ml
  • cukier kryształowy (z ksylitolu) - 200 g
  • laska wanilii (środek) - 0.5 szt.
  • skrobia kukurydziana - 25 g

Do posypania

  • truskawka świeża - 100 g

Całkowity czas przygotowania

30 minut. 30 minut + chłodzenie

Opis

W ten weekend rodzina miała ochotę na coś słodkiego, ale nie upiekłam ciasta, bo zabrakło w domu mąki diabetycznej :-( W związku z tym przygotowałam zupę truskawkową. Nikt nie narzekał! :-) :-) :-)


Sposób przygotowania

1
Truskawki obrać, umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny, cukier i gotować do miękkości.
2
Zdjąć z ognia i blenderem ręcznym zmiksować na gładką masę.
3
Dodać mleko i śmietankę, a następnie jogurt, wcześniej rozrobiony ze skrobią.
4
Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. (Można jeszcze raz zmiksować blenderem, aby zupa stała się jeszcze bardziej puszysta).
5
Przed podaniem posypać pokrojonymi na ćwiartki truskawkami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf