Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę wiśniową

Przepis na zupę wiśniową

Przepis na zupę wiśniową

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na zupę dla ok.
osóbna zupę dla ok. 6 osób:
  • wiśnia bez pestki - 1 kg
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 5 łyżek stołowych
  • skórka cytryny - 1 szt.
  • goździki całe - 10 szt.
  • cynamon cały - 1 szt.
  • anyż gwiazdkowy - 2 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa
  • śmietanka do gotowania - 200 ml
  • woda - 2 L

Całkowity czas przygotowania

Opis

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa wiśniowa. Nie mogło u nas tego lata zabraknąć chłodnej zupy wiśniowej. Polecam! ;)


Sposób przygotowania

1
Wiśnie starannie umyć i wydrylować.
2
Włożyć do garnka, zalać wodą – powinna dwukrotnie przykrywać wiśnie. Dodać sól, cukier i przyprawy.
3
Przyprawy można umieścić w woreczku z gazy i zawiązać nitką – łatwiej je potem wyjąć z zupy. Jeżeli nie mamy anyżu, można go pominąć.
4
Doprowadzić zupę do wrzenia. W osobnej misce starannie wymieszać śmietankę, mąkę i 2 chochle wywaru. Mieszankę przetrzeć przez sitko i dodać do gotującej się zupy.
5
Doprowadzić do wrzenia.
6
Ostudzić i wstawić do lodówki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf