Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę z kalarepy ze śmietaną

Przepis na zupę z kalarepy ze śmietaną

Przepis na zupę z kalarepy ze śmietaną

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 3 porcje:
  • kalarepa - 2 szt.
  • marchew surowa, większy - 2 szt.
  • przyprawa do zup (np. Vegeta) - 2 łyżeczki do herbaty
  • woda - 1.25 L
  • śmietana (12%) - 200 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

Zupa z kalarepy jest treściwa i niedroga. Dzięki właściwościom leczniczym, często zastępuje rosół z kurczaka. Podana z jogurtem lub nisko tłuszczową śmietaną staje się niemal dietetyczna.


Sposób przygotowania

1
Obrać warzywa. Kalarepę pokroić w słupki, marchew w plasterki.
2
Pokrojone warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawę do zup (ewentualnie posypać solą – przeważnie przyprawa wystarcza), zalać wodą i postawić na ogniu. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (przez ok. 20 minut).
3
Zagęścić zupę: do śmietany dodać mąkę oraz łyżkę wywaru z zupy.
4
Całość starannie wymieszać i połączyć z wciąż gotującą się zupą.
5
Doprowadzić do wrzenia i zupa gotowa!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf