Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na zupę z kluskami z watróbki

Przepis na zupę z kluskami z watróbki

Przepis na zupę z kluskami z watróbki

5
53
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 4 porcje:

Na zupę

  • marchew surowa, większy - 1 szt.
  • korzeń pietruszki - biała marchewka (większa) - 1 szt.
  • cebula zwyczajna - 1 mała główka
  • korzeń selera, surowy - 1 plaster
  • kalarepa - 1 plaster
  • ziemniak - 1 szt.
  • sól
  • woda - 3 L
  • kapusta brukselska - 5 szt.
  • kalafior różowy - 3 szt.
  • groszek zielony - 2 garście
  • przyprawa do zup (np. Vegeta) - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz biały, mielony - 1 duża szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 duża szczypta

Na kluski z wątróbki

  • wątróbka drobiowa - 4 szt.
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • chleb pszenny, biały - 1 plaster
  • natka pietruszki - 1 natka
  • pieprz czarny, mielony
  • sól
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 4 łyżki stołowe

Do podania

  • makaron gotowany - 25 dkg

Całkowity czas przygotowania

Opis

Domowe kluski z wątróbki są bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i są znacznie smaczniejsze niż te, które można kupić w sklepie. No i wiemy, z jakich składników zostały zrobione!


Sposób przygotowania

1
Warzywa oczyść, pokrój w kawałki i umyj.
2
Przełóż je do garnka (z wyjątkiem zielonego groszku, kalafiora różowego i brukselki), dopraw solą i pieprzem, dodaj przyprawę do zup. Zalej wszystko wodą. Gotuj warzywa tak długo, aż będą prawie całkiem miękkie.
3
Podczas gotowania zupy, przygotuj kluski z wątróbki. Namocz w wodzie chleb. Oczyść wątróbkę drobiową, zmiksuj ją za pomocą miksera kuchennego (nie będzie to wyglądać ładnie, ale za to będzie bardzo pyszne). Rozdrobnij natkę pietruszki.
4
Dodaj do wątróbki jajko i namoczony chleb, rozdrobnioną natkę pietruszki, posól i dopraw pieprzem według uznania. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dodaj bułkę tartą, ale tylko tyle, żeby z masy można było uformować kluski.
5
Kiedy warzywa są już prawie miękkie, dodaj brukselkę, kalafior i zielony groszek i ugotuj je na miękko. Dolej jeszcze trochę wody, bo spora jej część na pewno już wyparowała. Jeśli jest to potrzebne, dosól zupę. Z masy wątróbkowej, łyżeczką wykładaj kluski na zupę. Gotuj je przez ok. 10 minut. Przekrój jedną kluskę na pół, sprawdź, czy się ugotowała. Jeśli tak, to możesz podać zupę. Podaj ją z świeżo ugotowanymi w zupie kluskami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf