Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na żytnią ciabattę z ziarnami

Przepis na żytnią ciabattę z ziarnami

Przepis na żytnią ciabattę z ziarnami

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 16 sztuk:
  • masło - 20 g
  • cukier kryształ - 20 g
  • sól - 20 g
  • drożdże świeże - 20 g
  • woda - 380 ml
  • ocet jabłkowy (6%) - 1 łyżka stołowa
  • biała mąka chlebowa - 100 g
  • mąka graham typ 1850 - 150 g
  • mąka żytnia typ 2000 - 150 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 300 g
  • mleko w proszku (tłuste) - 30 g
  • mieszanka z różnych ziaren - 150 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Bułka pochodzenia włoskiego (kanciasta). Pożywna i sycąca, zawiera błonnik roślinny wspierający trawienie. Ziarna możemy dobrać według naszego uznania: siemię lniane, mak, orzechy, orzeszki ziemne, nasiona dyni, sezam, słonecznik...itp..


Sposób przygotowania

1
Składniki wrzucamy do miski urządzenia do pieczenia chleba. Wybieramy program ciasto. Ciasto jest ugniatane i wyrasta. Zajmuje to około 120 minut. Uwaga! Ogólna zasada dla ugniatania ciasta w urządzeniu do pieczenia chleba - na spód wędruje ciecz oraz sól, na nie mąka oraz inne składniki, na sam wierzch drożdże lub zaczyn!
2
Przekładamy na posypany mąką blat, ugniatamy i dodajemy 2/3 mieszanki ziaren. Rozwałkowujemy na grubość palca.
3
Przykrywamy ciasto resztą mieszanki ziaren, trzykrotnie składamy, po czym ponownie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 palca.
4
Kroimy nożem do pizzy na tyle kostek o wymiarach ok. 5x5 cm, ile ciabatt chcemy zrobić. Odstawiamy na ok. 45 minut w letnie miejsce do wyrośnięcia.
5
Wierzch smarujemy zimną wodą, pieczemy przez ok. 15-18 minut z włączonym termoobiegiem w 180 C na rumiany kolor. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf