Menu główne

Zarejestruj się

Przepis orzechowe kulki truflowe

Przepis orzechowe kulki truflowe

Przepis orzechowe kulki truflowe

5
53
Dodaj do ulubionych!131

Składniki

na
sztuk kulekna 22 sztuk kulek:

Na truflę

Na polewę

  • czekolada gorzka (80%)

Całkowity czas przygotowania

Opis

Hmmmmm, hmmmmm, i raz jeszcze hmmmmm! Boska harmonia smaków i miękkość szybko, prosto i bez pieczenia. Zabij ćwieka znajomym!


Sposób przygotowania

1
Mleczną czekoladę wkładamy do miski, roztapiamy, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.
2
Następnie dolewamy likier irish cream, ponownie mieszamy. Po tym wkładamy truflę do zamrażalnika na ok. 30 minut.
3
Po związaniu, formujemy łyżką małe -ok. 1 dkg- kawałki z trufli. Do kawałków wciskamy po jednym orzechu laskowym, formujemy kuleczki. Uwaga! Ważne, aby kuleczki były małe, trzymajmy się ilości podanej w przepisie, duże trufle mogą mieć zbyt intensywny smak!
4
Uzyskane w ten sposób kuleczki kładziemy na papier woskowany, wstawiamy je potem na ok. 10 minut do zamrażalnika. W tym czasie roztapiamy w misce gorzką czekoladę.
5
Po związaniu się kuleczek, nakładamy odrobinę gorzkiej czekolady na dłonie i obtaczamy nimi kulki. Ponownie przekładamy na papier woskowany i wstawiamy na kolejne 10 minut do zamrażalnika.
6
Po stwardnieniu czekolady ponawiamy obtaczanie w czekoladzie i znów wstawiamy na 10 minut do lodówki.
7
Gotowe kulki truflowe zostawiamy na parę godzin w lodówce. Po tym czasie można je od razu podawać.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf