Menu główne

Zarejestruj się

Przepis podstawowy na biszkopt

Przepis podstawowy na biszkopt

Przepis podstawowy na biszkopt

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
cienki blatna 1 cienki blat:
  • żółtko jaja - 1 szt.
  • białko jaja - 1 szt.
  • cukier kryształ - 20 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 30 g
  • sól

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
252.1
kcal
Białka
10.35
gram
Węglow.
43.38
gram
Tłuszcze
4.41
gram

Opis

Jest to uniwersalny przepis na prosty biszkopt, stanowiący podstawę do tortów lub innych ciast.


Sposób przygotowania

1
Na silikonowym papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 26 cm.
2
Zacząć ubijanie białka, dodać szczyptę soli. W trakcie ubijania stopniowo, w małych ilościach dodać cukier, aż powstanie sztywna piana.
3
Mieszając trzepaczką dodać żółtko.
4
Powoli mieszając wsypać przesianą mąkę i mieszać na gładką masę.
5
Wypełnić narysowane na papierze koło. Uwaga! Istotne jest, aby masa została równo rozprowadzona, inaczej biszkopt nie będzie ładny!
6
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C bez termoobiegu przez ok. 10 minut na złoto-brązowy kolor.
7
Gdy ciasto wystygnie, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf