Menu główne

Zarejestruj się

Przepis podstawowy na biszkopt

Przepis podstawowy na biszkopt

Przepis podstawowy na biszkopt

5
54
Dodaj do ulubionych!88

Składniki

na
szt. 22 cm øna 1 szt. 22 cm ø:
  • białko jaja - 8 szt.
  • żółtko jaja - 8 szt.
  • cukier kryształ - 160 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 200 g
  • sól - 1 szczypta

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
1878
kcal
Białka
77.88
gram
Węglow.
316.88
gram
Tłuszcze
34.84
gram

Opis

Klasyczny, prosty przepis na biszkopt. Nie da się go zepsuć! Możemy go wykorzystać do tortów, ciast. Idealną podstawą tortu jest idealny biszkopt!


Sposób przygotowania

1
Okrągłą tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy silikonowym papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C z wyłączonym termoobiegiem.
2
Białka jaj ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
3
Drewnianą łyżką dodajemy żółtka, małymi porcjami dosypujemy mąkę. Mieszamy powolnymi, ostrożnymi ruchami do uzyskania gładkiej masy.
4
Masę przekładamy do foremki i rozsmarowujemy ją szpachelką do krawędzi foremki.
5
Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu posypujemy mąką, biszkopt odstawiamy na 1 godzinę do wystygnięcia wierzchem do góry.
6
Po wystudzeniu obkrawamy biszkopt wokół foremki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf