Składniki

na 4

porcje:

  • soczewica suszona – 25 dkg
  • czosnek – 3 ząbki
  • imbir świeży, tarty – 1 łyżka stołowa
  • cebula czerwona – 2 główki
  • kurkuma – 1 łyżeczka do kawy
  • sól
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki stołowe
  • kmin rzymski, cały – 1 łyżeczka do herbaty
  • papryka chili – 1 łyżeczka do kawy
  • koncentrat pomidorowy – 400 g

Całkowity czas przygotowania

Gotowanie: 1 godzina, moczenie: 1 godzina; w tym czasie następuje przygotowanie składników.

120 minut

Opis

Kminek rzymski, chili, imbir, czosnek, kurkuma – pozwól swoim kubkom smakowym na chwilę ekstazy! Indyjskie dipy i sosy niekoniecznie są estetyczne, ale za to bardzo smaczne. W tym przepisie możemy użyć czerwonej soczewicy. Przepis Keitha Floyda polecam nie tylko weganom, ale również koneserom ciekawych smaków.

Sposób przygotowania

1

Odmierzyć soczewicę, kilkakrotnie umyć pod bieżącą wodą. Zalać wodą tak, aby przykryła soczewicę i odstawić na 1 godzinę.

2

Przygotować pozostałe składniki: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Powinniśmy otrzymać dużą łyżkę stołową pasty.

3

Posiekać 2 duże (lub 3 małe) główki czerwonej cebuli.

4

Po 1 godzinie wstawić garnek z soczewicą na ogień, zalać wodą tak, aby całkiem zakryła soczewicę. Wsypać kurkumę i sól. Ugotować na miękko – woda powinna całkiem wyparować. (Można trochę dłużej gotować, wtedy soczewica rozmięknie i będzie bardziej kremowa).

5

Kiedy soczewica się gotuje, na wysokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić kminek rzymski, smażyć przez 1 minutę, dodać czerwoną cebulę i podsmażyć na złoto-brązowy kolor.

6

Dodać pastę z czosnku i imbiru, wymieszać, smażyć przez minutę, zdjąć z ognia, wrzucić chili i dobrze wymieszać.

7

Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy (lub w zależności od sezonu 3 duże świeże pomidory, pokrojone w małe kostki) i gotować mieszając, aż woda wyparuje i uzyskamy gęste puree. (Używając koncentratu potrzeba ok. 10-15 minut, świeżych pomidorów: 20 minut.)

8

Dodać ugotowaną soczewicę, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

9

Podawać z dużą porcją warzyw i chlebem naan. Jeżeli nie mamy w domu tego chleba, można nią posmarować tosty. Smacznego!